Wet maatregelen woningmarkt 2014

Vanavond begon het afrondende debat over de wet maatregelen woningmarkt 2014. Die wet regelt de definitieve invoering van de verhuurderheffing, oplopend naar een opbrengst van €1,7 miljard in 2017. Daarnaast is het een veegwet voor enkele kleine overgangsbepalingen rond het nieuwe regime van hypotheekrenteaftrek. Het debat is na de eerste termijn van het kabinet afgebroken, in afwachting van enkele toegezegde brieven. Daarna wordt het debat plenair afgerond.

Droevig is wat mij betreft een zwakke typering van de kwaliteit van het debat. Na het woonakkoord dat VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP gesloten hebben is de ruimte om nog iets substantiëels aan de wet te veranderen verdampt, hoe onredelijk de effecten ook mogen zijn.

Mijn pijngrens werd ècht bereikt toen Barbara Visser (VVD), met steun van D66, Christenunie en SGP eiste dat de (100%…) compensatie voor de in 28 jaar door te voeren verlaging van het maximaal aftrekpercentage hypotheekrenteaftrek voor een deel naar de vierde schijf inkomstenbelasting verschoven wordt. Dat is een voor gewone stervelingen wellicht ingewikkelde operatie die in simpel Nederlands neerkomt op: laten de èchte rijken nog iets rijker worden ten opzichte van de welvarende middeninkomens. Want als je met een belastbaar inkomen van €60.000 dacht dat de VVD jouw partij is moet je je realiseren dat mensen met anderhalve ton toch nog op net iets meer sympathie kunnen rekenen van (neo)liberale zijde.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn: VH 20131028 WGO 33756 1eT SP DEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: