debat verenigingen van eigenaren

Vanmiddag debatteerde de commissie wonen met minister Blok over het functioneren van verenigingen van eigenaren bij appartementencomplexen. Daarnaast kwam de evaluatie van de wet op het overleg huurders-verhuurder aan de orde.


Steeds meer corporaties -in dit geval Mitros in mijn eigen wijk Utrecht-Lunetten- verkopen op grote schaal huurappartementen. Deze uitponding gaat door het ontbreken van goed doordacht flankerend beleid op termijn voor grote beheerproblemen zorgen

UPDATE 28-3

Onderzoek van Companen laat zien dat er grote beheerproblemen bestaan in appartementencomplexen in de goedkope koopsector. De helft van de (verplichte) verenigingen van eigenaren reserveert te weinig of zelfs helemaal niets voor noodzakelijk onderhoud. De VvE’s zijn vaak zó klein (2-5 leden) dat goed beheer nauwelijks mogelijk is. Het zijn allemaal problemen die al jaren spelen, maar verergeren doordat de laatste jaren corporaties op grote schaal huurwoningen verkopen. De eigenaren hebben een modaal inkomen, waardoor ze bij een zuchtje tegenwind al snel noodzakelijke investeringen schrappen.

Mijn voorspellen is dat dezelfde verschijnselen die zich voordoen in appartementencomplexen ook op grotere schaal gaan opduiken in de laagbouw. De jaren 70- en 80-wijken die deels uitgepond zijn (de zogenaamde spikkelwijken) hebben binnenkort de eerste grote renovatie nodig. Die kost al snel €50.000. Zonder een betere organisatiegraad zullen veel eigen woningbezitters die grote beurt naar achteren gaan schuiven, waardoor deze wijken in een neerwaardse spiraal terecht komen.

Stef Blok ziet dat probleem niet zo: “Als door slecht onderhoud je dak gaat lekken heb je daar zelf last van.” Wat Blok over het hoofd ziet is dat dergelijke rotte kiezen de waarde van de hele wijk aantasten en daarmee ook een bedreiging vormen voor de eigenaar-bewoners die hun onderhoud wèl in orde hebben.

Soms kan je liberale gedachtengoed een gezonde analyse stevig in de weg zitten.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn:VH 20130327 AO Evaluatie Wet overleg huurders verhuurder en functioneren VVE

Meer lezen? zie dossier vereniging van eigenaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: