Nieuw: lenen om af te lossen

Een van de maatregelen uit het aswoensdagkkoord over de woningmarkt van VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP is een nieuw soort combinatiehypotheek, die feitelijk neerkomt op een bijzonder ingewikkelde manier om een annuïtaire hypotheek te combineren met 50% aflossingsvrij. Maar dan zonder belastingaftrek over het aflossingsvrije deel. Dit hoogstandje (?) van financial engineering lijkt vooral veel extra risico’s en meerkosten op te leveren.


“creatieve” hypotheekvormen waren populair bij de DSB, maar nu ook bij Rutte-II (afbeelding: huizenmarkt-zeepbel)

Het lijkt me vrijwel zeker dat de rente die financiële instellingen zullen vragen voor de gemengde lening hoger is dan bij een annuïtaire lening die optelt tot eenzelfde hoofdsom. Ook zullen de notariskosten waarschijnlijk hoger zijn, omdat er immers twee leningen afgesloten zullen worden in plaats van één. Ook ben ik benieuwd wat de verschillen zijn in geval een eigen woningbezitter zijn huis tussentijds moet verkopen, bijvoorbeeld door echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. De ervaring leert dat gemengde leningen in dergelijke gevallen gemene addertjes onder het gras kunnen hebben.

Maar de hoofdvraag blijft natuurlijk: wat bezielt het kabinet om een leningvorm te verzinnen die (netto contant) tot hogere lasten voor de eigen woningbezitter zal leiden, in ruil voor iets lagere aanvangslasten? Mijn inschatting is dat in de praktijk niet de yuppen waarvoor hij bedoeld is, maar huishoudens met modale inkomens aan de onderkant van de koopmarkt verleid zullen worden tot dit financiële avontuur. Zij kijken meestal niet verder dan de kosten in jaar 1, terwijl de rekening jaren later gepresenteerd wordt. Dat is een light-variant van de producten die de hypothekencrisis van 2008 in de VS veroorzaakt hebben.

Ik heb vandaag een serie schriftelijke vragen aan minister Blok gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over de precieze uitwerking van de nieuwe hypotheek: HYP 20130216 SV hypotheekconstructie woonakkoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: