Huurders in Nuenen en Schijndel gemobiliseerd

Sinds het regeerakkoord ben ik gemiddeld een keer per week het land in getrokken om huurders te informeren over de desastreuze gevolgen van de wonen-paragraaf in het Regeerakkoord: de verhuurderheffing, de mega-huurverhogingen, de bedreiging van het voortbestaan van de verzorgingshuizen en het einde van de wijkaanpak. Deze week was ik in Schijndel en Nuenen.


huurdersavond van de SP afdeling Nuenen i/o in de dorpswerkplaats

Het dreigend probleem met de verzorgingshuizen is tot nu toe nog onderbelicht. Rutte c.s. willen een scheiding van wonen en zorg doorvoeren. Daar valt op zich misschien nog wel wat voor te zeggen, maar de concrete invulling gaat voor een hoop ellende zorgen. Alle bewoners van verzorgingshuizen krijgen een ZZP-label. ZZP staat voor Zorg Zwaarte Pakket. Aan een ZZP hangt een rugzakje met geld vast, waaruit straks alle gemeenschappelijke ruimten en diensten in het verzorgingshuis betaald moeten worden. Verzorgingshuizen hebben relatief weinig individueel verhuurbare vierkante meters en veel collectieve voorzieningen. Nu al is duidelijk dat een groot deel van de financiering van deze collectieve voorzieningen geschrapt wordt, waardoor óf de bewoners meer moeten gaan betalen óf de gemeenschappelijke voorzieningen gesloten worden en de bewoners verpieteren. Met dank aan Rutte.

Zowel in Schijndel als in Nuenen zijn de woningcorporaties nog een vereniging: in Schijndel heet die Huis en Erf, in Nuenen Helpt Elkander. Ze zijn financieel kerngezond, maar dreigen toch in de problemen te gaan komen door de heffing, zeker als daardoor elders in Nederland woningcorporaties failliet gaan. De solidariteitsregeling voor de corporatiesector zal dan de kosten verhalen op de andere corporaties, waardoor die door dit domino-effect steeds verder zullen wegglijden. Ook de wethouders wonen van Schijndel en Nuenen, die bij deze avonden aanwezig waren, maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Lees hier het interview over de huurdersavond in Schijndel met de lokale omroep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: