Spies moet leegstand bij corporaties aanpakken.

Minister Spies moet beter controleren dat woningcorporaties hun woningen optimaal benutten om hun doelgroep -mensen met lagere inkomens- te bedienen. Uit cijfers van het CBS bleek vandaag dat op dit moment 77.000 corporatiewoningen leegstaan. Dat is ongeveer drie keer de jaarproductie aan nieuwbouw van de woningcorporatie en ongeveer 3% van hun bezit.


Samen met Sadet Karabulut heb ik schriftelijke vragen gesteld over de dramatisch hoge leegstand. Volgens mij is de belangrijkste verklarende factor: de grootschalige verkoop en huurliberalisatie bij de woningcorporaties. Ik was drie weken geleden op bezoek in de operawijk in Amstelveen. Daar biedt corporatie eengezinswoningen die twee jaar nog €500 huur kosten nu voor €1.400/maand te huur en te koop aan. Dat leidt tot leegstand en langere wachtlijsten voor de woningzoekenden die zijn aangewezen op een betaalbaar huis.

Volgens ons is het terugdringen van de leegstand een van de snelste en goedkoopste manieren om de woningnood in het betaalbare segment op te lossen.

Lees hier onze schriftelijke vragen: VH 20120918 SV leegstand DEF

UPDATE 18-9 21:30u
Interessant in de context van mijn vragen zijn de antwoorden van toenmalig demissionair minister WWI Van Middelkoop op mijn vragen over een woningcorporatie in Veghel: 20100903 ANTW 3243 VH antikraak-socialehuursector . Volgens Van Middelkoop bedroeg de leegstand in corporatiewoningen ultimo 2008 29.444 woningen. Dat cijfer is afkomst van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, maar het betreft alleen de leegstand langer dan drie maanden, waardoor het een geflatteerd (te laag) beeld geeft. Ultimo 2010 was conform de CFV-definitie de leegstand opgelopen tot 1,4% (ca. 34.000 woningen), nog steeds minder dan de helft van de CBS-leegstand. Dat is een extra reden om omvang, spreiding en oorzaken van leegstand van corporatiebezit nu eens grondig uit te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: