Interview Duurzaambedrijfsleven.nl

duurzaambedrijfsleven, 5 september 2012, door: Lotte Gerritsen

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Duurzaambedrijfsleven.nl met de energie-experts van verschillende partijen. Vandaag vijf vragen aan Paulus Jansen (SP).


de overcapaciteit bij de afvalverbranders staat hoogwaardiger gebruik reststoffen in de weg, die moet zo snel mogelijk worden afgebouwd

1. Wat zijn de belangrijkste speerpunten van de SP op het gebied van duurzaamheid?
‘Allereerst de verduurzaming van de energievoorziening door middel van energie-efficiëntie en de toename van het aandeel duurzame energie. Daarnaast moeten we de schaarste in grondstoffen bestrijden. We moeten sneller omschakelen naar hernieuwbare grondstoffen. De SP vindt het heel belangrijk om Nederland leefbaar te houden.’

2. Hoe gaan jullie deze duurzame plannen realiseren?
‘Vooral het doen toenemen van het aandeel duurzame energie is een gigantische opgave. Als alle huizen in Nederland zonnepanelen op de daken zouden hebben, zou dat maar voor 2 procent van de energievoorziening zorgen. Daarom moeten we inzetten op een mix van veel verschillende duurzame bronnen. Met de optelsom van wind, zon en waterkracht gaat het misschien lukken om in 2050 een duurzame energievoorziening van 80 tot 90 procent te hebben. Maar daar zullen we veel voor moeten doen.’
‘Het doen toenemen van het aandeel duurzame energie is een gigantische opgave.’

3. Het klinkt of jullie er vrij pessimistisch in staan?
‘De afgelopen jaren is er weinig concreet beleid geweest. De energietransitie gaat ook veel geld kosten, volgens een berekening zo’n 0,6 procent van het BBP. Maar het is nog slechter en duurder om niks te doen. De fossiele energieprijzen stijgen steeds harder. We moeten dus snel beginnen aan de transitie.’

4. Wat is de beste coalitie voor een duurzaam Nederland?
‘De standpunten van de SP, de PvdA en GroenLinks liggen dicht bij elkaar. Ook het CDA, D66 en de ChristenUnie staan dichter bij de SP dan bij de PVV en de VVD. Een gezonde meerderheid gaat voor duurzaam.

De SP zou niemand uitsluiten van samenwerking. Bij een meerderheidskabinet moet er samengewerkt kunnen worden en wij hebben geen breekpunten. Maar duurzaamheid is één van de hoekpunten van het SP-beleid. Je moet verder kijken dan je neus lang is en de SP verwijt de PVV en de VVD dat niet te doen. Bij een meerderheidskabinet moet er samengewerkt kunnen worden en wij hebben geen breekpunten.’

5. Hoe gaat de SP de kiezers overtuigen van het belang van duurzaamheid?
‘We vinden het belangrijk dat particulieren hun zelf opgewekte energie onbeperkt kunnen salderen. Hierdoor kunnen coöperaties ontstaan voor bijvoorbeeld windenergie. Deze kunnen een positief voorbeeld geven aan de bevolking. Het is een concrete oplossing, daar worden mensen enthousiaster van dan van vage verhalen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: