Zuidwende geruisloos gerealiseerd

De ervaring leert dat het vinden van geschikte locaties voor windparken op land geen sinecure is: in ons dichtbevolkte land woont er vrijwel altijd een groep mensen in de buurt die bezwaar heeft tegen draaiende wieken aan de horizon. Maar er zijn uitzonderingen. In het zuidoostelijke deel van Flevoland wordt binnen anderhalf jaar een windpark van 122MW uit de grond gestampt. Samen met Emile Roemer bezocht ik vrijdag het windpark in aanbouw.

Het gebied waar de molens komen te staan wordt begrensd door de A27, de Hoge Vaart, Nijkerkertocht en het Eemmeer. De dichtstbijzijnde dorpskern bevindt zich op meer dan 7km afstand. Een tweede bijzonderheid is dat er alleen 63 boeren in het gebied wonen. Omdat Flevoland pas betrekkelijk recent ontwikkeld is zijn er nog geen boerderijen verkocht aan particulieren. Alle boeren hebben een financieel belang bij het project. De ontvangen vergoeding is niet afhankelijk van de precieze locatie van de turbines. Vermoedelijk is dat de sleutelfactor voor het succes van het project. NUON, die eigenaar wordt van het park, is op dit moment bezig met een vergelijkbare aanpak in de Wieringermeer. Ook daar is er geen sprake van conflicten tussen de grondeigenaren.

De 32 molens worden gebouwd in drie lijnopstellingen. Alle oude molens in het gebied worden opgeruimd, waardoor een rustiger beeld ontstaat. Na de oplevering zal het project goed zijn voor de elektriciteit van ca. 80.000 huishoudens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: