werkbezoek Proces- en gebouwautomatisering

Samen met Kees Groeneveld, directeur van de vereniging van technologiebranches FHI, bezocht ik maandag vier bedrijven op het gebied van proces- en bouwautomatisering in de regio Utrecht-Eemland. In betrekkelijke anonimiteit leveren deze bedrijven geavanceerde producten en diensten, waarmee vaak veel energie bespaard kan worden.


Structon Worksphere heeft een voormalige werkplaats verbouwd tot tekenkamer/projectruimte. Ieder werkeiland heeft zijn eigen klimaatunit met ventilatie, verwarming, koeling en een experimenteel systeem met anti-geluid (waarmee het achtergrondlawaai gedempt kan worden)

We startten vanmorgen bij Strukton Worksphere, de installatiepoot van bouwbedrijf Strukton in Utrecht. Dat was in het verleden een dochter van de Nederlandse Spoorwegen, maar inmiddels is het bedrijf overgenomen door Ingenieursbureau Oranjewoud. De aktiviteiten zijn het afgelopen decennium sterk verbreed, met naast spoorbouw ook wegenbouw en grote PPS-projecten. Strukton Worksphere claimt dat ze de eerste Esco (Energy service company) van Nederland zijn. Zeker is dat ze met twee miljoen m2 gebouwen in beheer een van de grootste partijen op dit gebied zijn. Het bedrijf heeft een systematische aanpak ontwikkeld om het energieverbruik van gebouwen terug te brengen. Een van de voorbeelden zijn de negen Rotterdamse zwembaden, waar het energieverbruik met 35% is verminderd, het watergebruik per zwemgast gehalveerd en ook het chloorgebruik sterk is teruggebracht. De investeringen worden volledig terugverdiend door de besparingen, waardoor het de gemeente per saldo geen cent kost.

De volgende stop was hemelsbreed een paar honderd meter verderop: daar maakt Frog AGV systems automatisch bestuurde voertuigen die ingezet kunnen worden in productieomgeving. Je moet dan denken aan elektrische heftrucks die met behulp van magnetische bakens in de vloer onbemand door magazijnen en fabrieken rijden. Maar ook de 400 onbemande containervoertuigen van ECT op de Maasvlakte werken met de technologie van Frog. Op dit moment maakt het bedrijf de omslag naar meer standaardproducten, door ketenintegratie met producenten van hef- en transportmaterieel.


assemblage van een op automatisch bestuurde vorkheftruc

Hierna bezochten we Regel Partners in Hoevelaken, een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in gebouwautomatisering, in combinatie met optimalisatie van de gebouwinstallaties. Door een integrale aanpak van klimaatregeling, verlichting, zonwering en beveiliging kan je meer doen met minder geld. Zo kan je de infraroodsensoren voor de beveiliging van vertrekken ook gebruiken om in vertrekken verlichting en ventilatie automatisch uit te schakelen zodra de gebruiker een ruimte verlaten heeft. Interessant discussiepunt waren de verschillende strategieen om het beheer van gebouwen te optimaliseren: mèt of zonder bemoeienis van de gebruiker van het gebouw.


alle vertrekken in het kantoor van RegelPartners zijn voorzien van touch-screens waarmee je het binnenklimaat en de verlichting kan aanpassen (de standaardwaarden worden automatisch ingesteld dmv infraroodsensoren) en de beveiligingsbeelden kan bekijken.

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan Yokogawa. Dit Japanse bedrijf, de grootste werkgever van Amersfoort, begon zijn bestaan ca. 100 jaar geleden als producent van meet- en regelapparatuur. Geleidelijk aan is dit geëvolueerd tot procesautomatisering van complete raffinaderijen. Ook de complete gaswinning en gasopslag in Noord-Nederland wordt op dit moment door Yokogawa geautomatiseerd. De Amersfoortse vestiging is de zetel van Yokogawa Europe, van waaruit alle Europese en Afrikaanse activiteiten gecoördineerd worden.


glasblazer aan het werk in de instrumentmakerij van Yokogawa. tot op de dag van vandaag is het nog niet gelukt om het blazen van gecompliceerde glasvormen te automatiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: