Echte volkshuisvester stopt

Bas Jan van Bochove (CDA) stopt na de verkiezingen van september a.s. als kamerlid. Dat vind ik een grote aderlating. Consistentie en historisch besef in Den Haag schaars. Van Bochove was tien jaar woordvoerder wonen voor het CDA, maar daarvoor ook al een jaar of tien portefeuillehouder volkshuisvesting in de gemeente Lelystad.

Een van zijn belangrijkste wapenfeiten is het agenderen van het onderwerp krimp op de politieke agenda in Den Haag. Een hele prestatie gezien de focus van de meeste bewindspersonen en kamerleden op de Randstad. Ook het pleiten voor een gedifferentieerde aanpak van de woningmarkt, rekening houdend met verschillen in regionale omstandigheden, was een stokpaardje van Van Bochove. Op de valreep lukte het hem ook nog om een meerderheid te vinden voor een parlementaire enquete naar de woningcorporaties.

Maar niet alleen de inhoud was bij Bas Jan in orde, ook van zijn manier van debatteren heb ik heel wat opgestoken. Bijvoorbeeld dat je niet vooraan hoeft te zitten om je punt te maken. Dat het fileermes meestal effectiever is dan de botte bijl. En dat investeren in goede relaties loont.
Het CDA verliest met Van Bochove een echte vakman en volkshuisvester in hart en nieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: