Schultz sloopt onze stadbus: dit schreeuwt om actie!

Ons Utrecht bericht deze week dat het Bestuur Regio Utrecht van plan is om een groot aantal buslijnen in de stad in te korten of samen te voegen. ’s avonds na 21.00u en ’s zondags voor 10.30u gaan de bussen nog maar twee keer in plaats van vier keer per uur rijden. In mijn eigen wijk Lunetten zal lijn 1 verdwijnen: die wordt ingekort en rijdt voortaan niet verder dan Hoograven.


Door VVD-CDA-PVV-beleid rijdt GVU-lijn 1 binnenkort niet meer naar Lunetten. Pikken we dat nog langer?

De kaalslag is het gevolg van een enorme bezuiniging op het openbaar vervoer in de grote steden en de “brede doeluitkering” (wordt ook o.m. gebruikt voor openbaar vervoer) in het regeerakkoord. Volgens VVD-minister Schultz moeten de stads- en streekvervoerders door marktwerking (lees: aanbesteden) efficiënter gaan werken. Wat dat betekent weten we nu: de kwaliteit van de dienstverlening gaat dramatisch omlaag. Onze wijk Lunetten wordt daarbij extra zwaar getroffen door het verlies van lijn 1. Je bent in veel gevallen langer onderweg, moet vaker overstappen. En als klap op de vuurpijl ga je ook nog eens meer betalen: langere reiswegen door omrijden betekent kassa voor Schultz, want iedere kilometer wordt afgeboekt op je OV-chipkaart. Het halveren van het aantal bussen na 21.00u betekent dat je nog maar twee keer per uur per openbaar vervoer Lunetten kan bereiken, want de stoptreinen rijden na die tijd ook nog maar twee keer per uur.

Mijn bloed gaat koken van deze asociale maatregelen. Dezelfde minister die kapitalen uittrekt voor de verbreding van de A12 (nu 10 stroken) en de A27 (nu 8 stroken) bij Utrecht, waardoor vele hectares buffergroen aan de rand van de stad verdwijnen, zet nu het mes in ons openbaar vervoer. De gemeenteraad houdt op 17 april op initiatief van SP en GroenLinks een raadsinformatieavond over de bezuinigingen, maar wat mij betreft laten we het niet daarbij.

Ik stel voor om een demonstratieve wereldrecordpoging zoveel-mogelijk-buspassagiers-in-één-bus te gaan doen in GVU lijn 1. We moeten Schultz, coalitiepartijen VVD en CDA en aanhangwagen PVV, laten zien dat we deze aanslag op ons openbaar vervoer niet langer pikken.

Als je wil reageren op het idee kan dat via deze blog . Wil je een handje helpen met de organisatie, stuur dan een mailtje naar pjansen@sp.nl . Voorafgaand aan 14 april komen we een keer bij elkaar voor het bespreken van de details van de aanpak. Zegt het voort.

UPDATE 30-3, 17:45
Het volledige voorstel kan je lezen in Concept uitgangspuntennotitie OV-uitvoeringsplan 2013 van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Mijn veronderstelling dat de financiële basis de speciale heffing voor de G4 is klopt niet: die wordt alleen opgelegd aan de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die nog een eigen stadsvervoerbedrijf hebben. Utrecht heeft in december 2006 het GVU verkocht aan Connexxion. Toch komt de bezuiniging wel degelijk uit Den Haag. In het regeerakkoord is een grote bezuiniging opgenomen op de Brede Doel Uitkering, waaruit onder meer het stads- en streekvervoer betaald wordt. Het BRU schuift die bezuiniging door naar GVU/Connexxion. In 2011 is al 3,5% van de bussen geschrapt, daar komt in 2012 nog eens 6% minder bussen overheen. Ook worden de kaartjes 5% extra in prijs verhoogd. Het kabinet heeft wel een half miljard extra uitgetrokken voor asfalt en beton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: