waterwoningen: fiscale maas in de wet?

Waterwoningen. Anders dan woonboten zijn het gewone huizen, met één verschil: ze drijven op het water en worden op hun plaats gehouden door een aantal meerpalen. Voor de fiscus is het verschil een stuk groter, zo bleek uit een recente uitspraak van de Hoge Raad. Die stelt dat waterwoningen geen woningen zijn in de zin der wet, dus vrijgesteld zijn van overdrachtsbelasting. Reden om samen met mijn collega Farshad Bashir eens uit de zitten hoe het precies zit met deze maas in de fiscale wetgeving.


waterwonen is booming; heeft dat iets met de fiscale behandeling te maken?

Het lijkt me aannemelijk dat de uitspraak van de HR ook effect heeft voor de mogelijkheden voor de heffing van onroerende zaakbelasting, eigenwoningforfait e.d. Daarmee zouden de gefortuneerde bewoners van waterwoningen véél gunstiger behandeld worden dan gewone eigen-woning-bezitters op de vaste wal. Dat lijkt ons niet de bedoeling.

Lees hier onze schriftelijke vragen: VH 20120314 SV waterwoningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: