“Doe-iets-aan-de-hypotheekrenteaftrek”-citaten

De lijst met VVD-ers, CDA-ers en onafhankelijke deskundigen die (ook) iets willen doen aan de excessieve hypotheekrenteaftrek wordt steeds langer. Om het kabinet te helpen wil ik citaten van deze mensen gaan sparen, zodat ik ze binnenkort kan aanbieden aan een van de bewindspersonen. Wie heeft aanvullingen?


wie volgt?

Ed Nijpels
“Geen enkele politieke partij kan zich veroorloven dit absoluut onbespreekbaar te houden.”
(Eva Jinek op Zondag, 11 december 2011)

Jaap van Duijn
oud-topman Robeco, auteur ‘De schuldenberg’
“De Nederlandse huishoudens zijn wereldkampioen schulden.”

Marcel Winters
lid van de maatschappelijke adviesraad van het CDA.
‘Maar wat was het CDA-thema? Het leek de hypotheekrente, maar veel slechter was niet denkbaar. Immers, deze onveranderd laten, is onbetaalbaar en dus onhoudbaar. En hogere inkomens misbruiken de hypotheekrente door de aftrek te maximaliseren. Ook een sociale partij als het CDA zou open moeten staan voor een geleidelijke aanpassing.’
(Volkskrant, 7 juli 2010: ‘Het CDA had te veel ja-knikkers aan boord’)

professor Leo Stevens
emeritus-hoogleraar fiscale economie Erasmus Universiteit, kroonllid SER, CDA-lid
‘De hypotheekaftrek is onrecht-vaardig, niet effectief en bar ingewikkeld.’
(wanneer: tijdens hoorzitting van de Tweede Kamer over de vereenvoudiging van de toeslagen en de evaluatie van de Algemene Wet Inkomensafhankelijke Regelingen, 18 februari 2010)

Herman Wijffels
econoom, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering Universiteit Utrecht, oud-bestuursvoorzitter Rabobank, oud-voorzitter SER
‘Het systeem van hypotheekrenteaftrek in Nederland is onhoudbaar. Mijn verwachting is dan ook dat het zal worden afgeschaft, en ik ben daar voor. In feite gaan door de hypotheekrenteaftrek publieke middelen naar adressen waar het ook zonder dat zou kunnen: aan de top. Er zijn genoeg mensen die een hoge hypotheek nemen en dan met eigen middelen gaan beleggen, terwijl dat ook in het huis zou kunnen zitten. De hypotheekrenteaftrek beïnvloedt financiële beslissingen van mensen. Ik denk dat het onafwendbaar is, dat het verdwijnen ervan in de komende vijf tot tien jaar gebeurt.’
(bron: Elsevier, 29 december 2005)

Johan Conijn
bijzonder hoogleraar woningmarkt Universiteit van Amsterdam
Onder het motto ‘geen subsidiëring, tenzij’ zoekt Conijn naar een afbouw van generieke subsidies die realistisch is en de betaalbaarheid voor de lage inkomensgroepen borgt. Hij bepleit een zeer geleidelijke afbouw van de fiscale subsidiëring in de koopsector, zodat de inflatie kan bijdragen aan het beperken van de nominale vermogensverliezen en de daaraan gekoppelde financieringsproblemen. De vrijvallende middelen (hogere belastingopbrengsten) kunnen worden teruggesluisd naar de burgers, deels via belastingverlaging en deels via een specifieke betaalbaarheidssubsidie.
(bron: ‘Agenda voor de woningmarkt’; Koninklijke vereniging voor de Staatshuishoudkunde, preadviezen 2008, prof.dr. F.J.H.Don)

Lans Bovenberg
hoogleraar economie Universiteit Tilburg, lid SER-commissies, lid CDA
Huizenbezitters kunnen de feitelijke hypotheekrente tegen hogere tarieven aftrekken (in Box 1 met een top tarief van 52 %) dan het tarief waartegen hun vermogensinkomsten worden belast (in Box 3 waar het forfaitaire rendement van 4 % wordt belast tegen een 30 % tarief). Zo worden huizenkopers verlokt om hun huis tot de nok vol te zuigen met hypotheekschuld en hun eigen geld elders te beleggen. Om de fiscus een poot uit te draaien worden huishoudens verleid met allerlei ondoorzichtige en risicovolle fiscale constructies. Geen enkel ander Europees land heeft een totale hypotheekschuld van de omvang van het nationale inkomen. Daardoor wordt de financiële sector kunstmatig groter en kwetsbaarder. Het DSB debakel zou zich zonder de riante hypotheekrenteaftrek waarschijnlijk niet hebben voorgedaan.
(‘Beperk aftrek hypotheekrente met verstand’, Me Judice, 1 april 2010)

Hans Hoogervorst
oud-minister VWS, directeur AFM, lid VVD
“Dat gaat gebeuren.” Antwoord op de vraag of de VVD iets gaat doen aan de hypotheekaftrek. Hij wilde alleen niet zeggen op welke termijn..
(Pauw en Witteman, 29 november 2011)

Frans Weisglas
oud-voorzitter Tweede Kamer, lid VVD
“Het kabinet kan beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen.”
(column Buitenhof, 13 november 2011)

Raymond Gradus
directeur wetenschappelijk bureau CDA
“De hoge hypotheekschuld van Nederland betekent een risico voor banken en huishoudens. Ik bepleit een verandering in het belastingsysteem dat maakt dat mensen geprikkeld worden hun schulden eerder af te betalen.”
(NIeuwsuur, 9 november 2011)

Jaap de Hoop Scheffer
oud-minister BuZa, lid CDA
“Om te voorkomen dat dit dossier te lang onbesproken blijft en dus uit de hand gaat lopen, zou ik tegen het kabinet en anderen meer in het algemeen in de politiek willen zeggen: pak de woningmarkt nou eens aan. (..) Je kunt best systemen bedenken met een fundamenteel andere richting voor de hypotheekrenteaftrek”
(BNR, 8 december 2011)

Klaas Knot
president Nederlandse Bank
“In Nederland bedraagt de Hypotheekschuld 128% van het Bruto Nationaal Product. Dat komt mede door het fiscale systeem , dat stimuleert om maximaal te lenen en minimaal af te lossen.”
(NOS Nieuws, 2 november 2011)

UPDATE 14-12
“Klaas Knot: maximale hypotheek moet verder omlaag”
(voorpublicatie nvm.nl obv interview Vrij Nederland 15-12)

UPDATE 14-12, met dank aan @huizenprijzen
Arnoud Boot
hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam
‘Het olie op het vuur van de prijsexplosie was het gratis lenen van geld. In Duitsland is de boom op de huizenmarkt voorbijgegaan omdat ze daar geen hypotheekrenteaftrek hebben. Bij de oosterburen hebben starters kansen op de huizenmarkt, die hoeven geen hoge prijs te betalen en hoeven zich niet torenhoog in de schulden te steken om überhaupt een huis te kunnen kopen. (…) De Nederlander is uit zichzelf niet verslaafd aan lenen, maar we hebben een overheid die geld lenen subsidieert. En naarmate je meer verdiend kun je meer lenen, word je meer gesubsidieerd. Dat is volstrekt onverantwoord.’
(EenVandaag, 15 februari 2011)

UPDATE 14-12, met dank aan @ReneeGeling
Frans Andriessen
oud-minister Financiën, lid CDA
“Hypotheekrente ook bij CDA op de helling.”
(Binnenlands Bestuur, 28 mei 2010)

UPDATE 14-12
Nico Rietdijk
directeur Nederlands Verbond van Bouwondernemingen NVB
‘Liever had ik het niet gedaan, maar de beer is los. Elke dag zegt er wel iemand dat de renteaftrek onhoudbaar is, terwijl het kabinet maar blijft volhouden dat er echt niets gaat gebeuren. Op een gegeven moment gelooft de consument dat niet meer.’ Volgens Rietdijk moet het kabinet zeggen dat de regeling op termijn verdwijnt. De aftrek zou in bijvoorbeeld dertig jaar kunnen worden afgebouwd, zodat huizenbezitters ieder jaar iets minder van de lening op hun woning fiscaal kunnen aftrekken. Voor de woningmarkt is zo’n geleidelijke aanpassing nauwelijks schadelijk.
(Financieele Dagblad, 14 december 2011, ‘Bouwsector pleit voor einde renteaftrek’)

UPDATE 15-12, met dank aan @SjoerdRadstake
Ronald Gerritse
Directeur Autoriteit Financiële Markten
“Het argument is vaak praat er niet over, dat maakt de markt onrustig. Ik denk dat het een illusie is door te denkend dat je bijdraagt aan rust door een probleem maar te verzwijgen. Daardoor gaat het probleem niet weg”
(RTL Z, woensdag 14 december 2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: