Herziening EG-richtlijn handel in broeikasgasemisierechten

Terwijl de klimaatconferentie in Durban van start is gegaan debatteert de Kamer vanmiddag met staatssecretaris Atsma over enkele aanpassingen aan het Europese emissiehandelssysteem voor broeikasgassen.


in het kader van de Europese emissiehandel moeten energie-intensieve bedrijven als zinkproducent Nyrstar in Budel hun emissierechten voor broeikasrechten gaan aankopen

Met het principe van het emissiehandelssysteem is niets mis, met de uitwerking des te meer. Ik zal daarom proberen voor om enkele verbeteringsvoorstellen een meerderheid te vinden.

Een groot gebrek aan het wetsvoorstel vind ik dat dit een bedreiging vormt voor onze basisindustrie, die het fundament vormt van de Nederlandse economie. Slimmer zou het zijn om de opbrengsten van de veilingen van emissierechten te gebruiken voor het versnellen van de investeringen in energie-efficiency, duurzame energieproductie e.d. bij de energie-intensieve bedrijven. Zo worden zijn minder afhankelijk van steeds duurdere fossiele grondstoffen, waarmee hun concurrentiepositie op termijn sterker wordt. Tegelijkertijd wordt het milieudoel -het verminderen van de emissies van broeikasgassen- sneller gerealiseerd.

lees hier mijn inbreng in eerste termijn: IM 20111130 TOE 32667 SP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: