Stemmingen Bouwbesluit: megasucces SP

De stemmingen over het Bouwbesluit 2012 waren een megasucces voor de SP en een gevoelige pedagogische tik voor minister Donner. Donner wees afgelopen jaar categorisch alle kritiek tegen zijn rammelende invoeringsstrategie voor het nieuwe Bouwbesluit van de hand. Dat leverde veel irritatie op bij oppositie- èn coalitiewoordvoerders. Die zich uiteindelijk vertaalde in een stevige correctie van het beleid.

strengere isolatie-eis woningen: goed voor milieu en portemonnee bewoner

Mijn grootste winst is het aannemen van motie 32757 nr.8, waarin de isolatie-eis (Rc) voor nieuwbouwwoningen wordt aangescherpt van 3,5 naar 5. Dat scheelt in het eerste jaar zo’n tien miljoen kuub gas, en daar komt ieder jaar tien miljoen kuub bij. Projectontwikkelaars waren mordicus tegen de aanscherping, omdat de Energie Prestatie Coefficient hen de vrijheid geeft om te kiezen voor energiezuinige installaties in plaats van voor schilisolatie. Dat is goedkoper qua investeringskosten, maar slecht voor het milieu en slecht voor de portemonnee van de toekomstige bewoner/gebruiker. Na vier jaar aanpraten tegen vier ministers (Vogelaar-Van der Laan-Van Middelkoop-Donner) lukte het om een meerderheid voor een aanscherping van de nieuwbouwnorm te organiseren. Natuurlijk ben ik ook voor aanscherping van de norm voor verbouwingen en bestaande gebouwen, daar was op dit moment nog geen steun voor.

Ik ben niet optimistisch over de kwaliteit van het nieuwe Bouwbesluit, verwacht dat er de nodige kinderziektes aan het licht komen die snel gerepareerd moeten worden. Daarom is het mooi dat de motie Jansen-Monasch is aangenomen, die regelt dat spoedeisende reparaties zo snel mogelijk door de Kamer geloosd kunnen worden. Maar de Kamer wèl het laatste woord houdt (“voorhang”) over eventuele wijzigingen.

Dan had ik samen met Jacques Monasch een motie ingediend om tempo te maken met experimenten waarbij het preventief toezicht op het Bouwbesluit door de gemeente vervalt, in combinatie met de (nieuwe) verplichting voor een verzekerde garantie. Dat geeft de opdrachtgever de zekerheid dat eventuele gebreken, ook verborgen gebreken, hersteld worden. Zelfs als de aannemer omvalt.

Ook mijn collega’s haalden een aantal moties binnen waarbij ik nauw betrokken was. Een verslechtering van de eisen aan doorvalbeveiliging (bij ramen e.d.) voor kinderen -onder het motto “moeten de ouders maar beter opletten”- gaat dankzij een motie van Bas Jan van Bochove (CDA) niet door. PVV-woordvoerder Eric Lucassen kreeg een meerderheid voor twee moties over de luchtkwaliteit in scholen en de geluidisolatie binnen woningen, waar ook mijn naam onder stond.

Wat mij betreft zou Donner er verstandig aan doen voortaan wat eerder en beter te luisteren naar de wensen van opdrachtgevers in de bouw, bewoners en de Tweede Kamer. En zijn oren wat minder te laten hangen naar de bouwlobby.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: