Donner: pas in september besluit over breder onderzoek galerijproblematiek

Minister Donner wil pas in september a.s. een besluit nemen over een eventueel landelijk onderzoek naar de problematiek van betonrot in flats met aangestorte balkons/galerijen. Dat blijkt uit zijn antwoorden op schriftelijke vragen die ik hem stelde naar aanleiding van het incident bij de Antillenflat in Leeuwarden. Ik ga trouwens vandaag op bezoek bij de bewoners van die flat.

Het onderzoek naar de precieze oorzaak van het afbreken van een aantal galerijen bij de Antillenflat loopt nog, maar de conclusies wijzen wel duidelijk in één richting: bij aangestorte galerijen treden grotere thermische spanningen op dan bij galerijen die op consoles liggen. Door die spanningen ontstaan haarscheurtjes. In combinatie met een geringe betondekking en het effect van pekel (als bewoners s winters de galrij sneeuwvrij proberen te houden) is er een stevig risico voor de geleidelijke aantasting van de wapening door roest. Na jaren kan de wapening dan plotseling bezwijken.

Volgens ervaren constructeurs is dat geen reden om nu opeens te vrezen voor het afbreken van galerijen in vergelijkbare flats. Het optreden van roest is vooral afhankelijk van het onderhoud dat de eigenaar in de loop van de jaren heeft gepleegd. Als de galerijen aan de bovenzijde goed onderhouden zijn, bijvoorbeeld door het regelmatig aanbrengen van een coating, kan de constructie heel lang mee gaan.

Wat me echter niet bevalt aan de antwoorden van Donner is dat hij op zijn handen zit terwijl hij nu al weet dat hij straks zeker in actie moet komen. Er staan in Nederland een paar honderdduizend van deze flats. Het ligt voor de hand dat de eigenaren, veelal woningcorporaties, de komende maanden hun bezit laten controleren en zo nodig preventieve maatregelen treffen om te voorkomen dat er vaker galerijen afbreken. Donner heeft gelijk dat dit primair de verantwoordelijkheid is van de betreffende eigenaren, maar hij is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor het tweedelijns toezicht op de gemeenten (die verzorgen het toezicht op de naleving van de bouwvoorschriften, ook bij bestaande gebouwen). Eerdere incidenten hebben laten zien dat gemeenten niet automatisch in actie komen om herhaling van dit soort ongelukken te voorkomen. Daarom zou hij de gemeenten en de woningcorporaties nu al achter de vodden moeten zitten. Anders kunnen we de betreffende artikelen van de Woningwet net zo goed afschaffen.

Lees hier de antwoorden van minister Donner op mijn schriftelijke vragen: 20110617 ANTW 2865 VH Antillenflat Leeuwarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: