De Boer versus Jansen: wonen op twee plaatsen

dubbelcolumn nvm.nl d.d.23 mei 2011

Beste Paulus, afgelopen maandagochtend had ik een bijzonder leuk werkbezoek aan vier ondernemende dames in het prachtige Groningse Ulrum, alle vier werkzaam in de makelaardij in de noordelijke drie provincies. Deze vier makelaars hebben hun krachten gebundeld onder de noemer http://www.goedkoop-wonen.nl. Met deze samenwerking willen ze het aantrekkelijke wonen in de dunner bevolkte randgebieden van Nederland – in dit geval de noordelijke drie provincies, maar je kunt ook denken aan de Achterhoek, Limburg en Zeeland – promoten. Want aantrekkelijk wonen, dat is het!

Ik ben zelf werkzaam in Den Haag, en verblijf daarvoor een aantal dagen door de week in een appartementje in Den Haag. Ik heb niet overwogen om voor het Tweede Kamerlidmaatschap te verhuizen naar het westen. Dit in de eerste plaats vanwege mijn partner, maar ook omdat ik persoonlijk de kwaliteit van het wonen en leven in het noorden zeer kan waarderen vanwege de rust en de ruimte. Op andere (ook jongere) leeftijden oefent het westen iets meer aantrekkingskracht uit. En zoals de website doet vermoeden, het is bovendien betaalbaarder wonen dan in het westen. Een gezinswoning is qua prijs prima te combineren met het wonen op kamers of een kleine pied-a-terre in het westen.

Nu ik zo een tijdje werkzaam ben in Den Haag, kom ik heel veel mensen tegen die op deze manier wonen aan de rand van Nederland en werken in het westen. Deze combinatie is niet alleen bij gepensioneerden in trek, maar ook bij jonge gezinnen. Het gekke is echter dat de omgekeerde beweging aan de gang is in deze gebieden, aangeduid als krimpgebieden. Onlangs heeft de Tweede Kamer commissie hier nog over gesproken met minister Donner. De gebieden doen in samenwerking met gemeente, woningcorporaties, onderwijs en bedrijfsleven er alles aan om de nadelige gevolgen van de krimp op te vangen, en kwalitatief hoogwaardige voorzieningen te behouden. Dit begint met het gegeven dat krimp als zodanig, als actueel verschijnsel, geaccepteerd wordt door alle betrokken partijen in plaats van tegen de stroom in te roeien. De krimp moet zo goed mogelijk worden begeleid. Resultaat? Een zeer aantrekkelijk woon- en leefklimaat dat rust en ruimte biedt aan degene die daarvoor kiest.

Hiermee wil ik benadrukken dat wonen in de randgebieden van Nederland zeer aantrekkelijk en betaalbaar is, en heel goed te combineren met een baan in het westen. Krimp biedt voor de toekomst dan ook alle kansen. Een initiatief als http://www.goedkoop-wonen.nl van de vier makelaars in het noorden laat dit zien. Zij hebben het door, nu de rest nog!

Met groet, uw collega, Betty de Boer

Dag Betty, ik begrijp heel goed dat je gehecht bent aan je stekkie in Groningen. Ik neem aan dat voor jou niet alleen de ruimte, de betaalbare woningen en de schone lucht de doorslag geven, maar ook dat je roots er liggen en je kennissen er wonen.

Zelf ben ik geboren en getogen Limburger en via een studie in Eindhoven uiteindelijk in Utrecht beland, waar ik inmiddels 27 jaar woon. Toch zou mijn persoonlijke woonvoorkeur nog steeds naar het zuiden uitgaan. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen ik in Eindhoven woonde heb ik vier jaar gependeld naar Spijkenisse en Amersfoort, omdat ik geen zin had om te verhuizen. Ook toen al!

Zou het op grotere schaal gaan voorkomen dat mensen in de Randstad werken en in Groningen of Limburg wonen? Ik denk het wel, al geloof ik niet dat het om heel grote aantallen zal gaan. Verkeerskundigen hebben ooit uitgezocht dat het leeuwendeel van de mensen op hooguit een uur reizen van zijn werk wil wonen. Als de reissnelheid omhoog gaat door de aanleg van betere infrastructuur kan je wat verderop gaan wonen en parttimers accepteren wat meer reistijd dan fulltimers. Maar ik zie voorlopig nog geen volksstammen uit Groningen naar Amsterdam of Utrecht pendelen.

Maar jouw ondernemende dames hoeven daarom nog niet te wanhopen. Allereerst ben ik optimistisch over de toekomst van de Energy Valley rond de Eemshaven: dat zal op termijn zorgen voor extra instroom en minder uitstroom uit de regio. Verder komen er steeds meer internetbedrijven en ZZP-ers die voor hun afzet niet zijn aangewezen op een vestigingsplaats in of nabij de Randstad. Het zou best kunnen dat zij vaker kiezen voor een regio waar nog ruimte is en de prijzen gematigd zijn.

Met vriendelijke groet, Paulus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: