Jansen versus De Boer: Zelfstandigen Zonder Poen

Beste Betty, samen met Emile Roemer was ik van de week op bezoek op een bouwplaats van VORM Bouw in Spijkenisse. Een degelijk familiebedrijf dat ik nog ken uit de tijd dat Spijkenisse een groeikern was en ik als ingehuurde kracht tussen 1978-80 werkte op het projectbureau van de gemeente. We spraken met de directie, de vakbond en het personeel.

Een van de problemen waar bonafide bouwbedrijven tegenaan lopen, is de race to the bottom op arbeidsvoorwaarden. Steeds minder bouwvakkers worden op basis van de cao betaald. Tijdens de hoogconjunctuur zijn veel mensen voor zichzelf begonnen als ZZP’er. Dat was in die tijd een eigen baas, maar het is nu een Zelfstandige Zonder Poen. Er is geen wettelijke verplichting om je aan te sluiten bij een pensioenfonds en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Door de keiharde concurrentie moet de ZZP’er klussen aannemen tegen prijzen waar je de premies niet van kan betalen. Ook malafide uitzendbureaus van Polen maken veelvuldig van ZZP-constructies gebruik.

Voor de opdrachtgevers lijkt het misschien leuk dat de prijzen omlaag gaan, maar dat is bijzonder kortzichtig. Alles en iedereen die tegen fatsoenlijke voorwaarden wil werken, keert de bouw de rug toe. Zodra de conjunctuur aantrekt, zitten we met de gebakken peren.

De vakbonden en de SP willen dat er een wettelijke verplichting komt voor ZZP’ers om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Om ontduiking van de verplichting te voorkomen moet de premiebetaling bij voorkeur lopen via de opdrachtgever of hoofdaannemer. Zo wordt stoppen we de Verelendung.

Liberalen zijn aanhanger van de vrije markt en open grenzen, maar ik neem aan dat jullie toch ook prijs stellen op beschaafde arbeidsvoorwaarden? Die zijn nu ver te zoeken in de bouw. Niet alleen de mensen op kantoor, maar ook de jongens die ècht staan te buffelen hebben recht op fatsoenlijke verzekeringen. Of ze nu uit Nederland of uit Polen komen.

Groeten, Paulus

Hallo Paulus, ZZP Nederland was net zo blij zonder die vermaledijde arbeids-ongeschiktheidsverzekering. Als je echt wilt dat ZZP’ers geen cent meer overhouden, dan moet je die verplichting weer invoeren. Het kost al gauw 10.000 euro per jaar.

Soms is een verzekering een uitkomst, maar in dit geval zal het een loden last zijn. Bovendien verzekeren we ons helemaal lens in dit land wat prijsverhogend werkt! Helaas vind je me in deze uitwisseling nu al tweemaal niet aan je zijde! Volgende keer weer beter!

Met vriendelijke groet, Betty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: