De gordijnen van Jannie

Na afloop van het werkbezoek aan Attero gaf Jannie Visscher me nog een turbo-rondleiding in het Groninger stadhuis. Opvallend dat daar -in tegenstelling tot veel andere overheidsgebouwen- veel kunst en kunstnijverheid te vinden is die mij aanspreekt. Waaronder de gordijnen van Jannie.

In klassieke genre een schilderij van het afgeslagen beleg van Groningen door Bommen Berend en een strandscene van Willem Mesdag, die hij de gemeente Groningen cadeau deed toen deze zo attent was hem een felicitatie te sturen voor zijn zeventigste verjaardag. De trouwzaal is opgeluisterd met een prachtige muurschildering uit de dertiger jaren van lid van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg. Maar ook vind je er interessante kunstnijverheid. In de kamer van Jannie hangen gordijnen met motieven over de stad Groningen die geborduurd zijn door Namibische vrouwen in samenwerking met een Groningse kunstenares.

Ik denk dat Halbe Zijstra eens moet gaan buurten in Groningen, dan kan hij met eigen ogen zien dat een goed cultuurbeleid met (bescheiden) publieke middelen een openbaar gebouw een stuk aantrekkelijker kan maken.

Ook het uitzicht vanuit het stadhuis op de Grote Markt is bij avond fantastisch. Zelfs de beruchte oostwand ziet er dan nog heel aardig uit. Daarover een andere keer meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: