Donner: stevige sancties bij ontduiken energielabel

Minister Donner heeft vandaag de Kamer bericht dat hij zware sancties gaat nemen tegen gebouw- en woningeigenaren die de verplichting om een energielabel te hebben voor hun eigendom aan de laars lappen.

Bij verkoop van gebouwen en woningen wordt de koopacte niet ingeschreven in het kadaster als niet in de acte is vastgelegd dat de verkopende partij een energielabel heeft overhandigd aan de koper. Dat komt neer op het blokkeren van de verkoop.
Bij nieuwe verhuringen van gebouwen en vrije sectorwoningen kan de huurder een huurverlaging claimen als de eigenaar geen energielabel heeft voor de woning. Voor sociale huurwoningen geldt deze sanctie niet. Daar zal een aanpassing van de Huurprijzenwet Woonruimte (puntentelling) zorgen voor een flinke beloning dan wel bestraffing van een “groen” respektievelijk een “rood” label.

Donner wil ook dat het energielabel voortaan vermeld wordt in advertenties voor vastgoed en woningen. Hij praat op dit moment met brancheorganisaties over een vrijwillige regeling, maar komt zo nodig met een wettelijke verplichting als het met die vrijwilligheid niet opschiet.

Een verdienstelijk staaltje daadkracht van de minister van wonen in de blessuretijd van 2010!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: