RWE onder vuur door betrokkenheid bij Bulgaarse kerncentrale

RWE, dat betrokken is bij een van de twee vergunningaanvragen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele, ligt onder vuur na een onthulling door Wikileaks. RWE kocht in november 2008 een 49% aandeel in de bouw van een grote nieuwe kerncentrale op basis van Russische technologie. Lees het artikel in de Guardian.


de Belene kerncentrale is voorlopig nog slechts een maquette

In oktober 2009 trok RWE zich weer terug uit het project, naar eigen zeggen om financiële redenen. Maar volgens Amerikaanse diplomaten zou de lage veiligheidsstandaard bij de bouw van de Belene centrale voor RWE de doorslag hebben gegeven om zich terug te trekken. Dat is opmerkelijk omdat RWE vóór het verwerven van het 49% aandeel stelde dat het Belene project voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaards.

RWE kocht in 2009 Essent. Het 50% aandeel van Essent in de kerncentrale Borssele (de andere helft is eigendom van Delta) is uit de deal gehaald, nadat de Kamer een uitspraak gedaan had dat Borssele in publieke handen moet blijven. En RWE is een private onderneming. Het 50% aandeel is sindsdien ondergebracht in een aparte BV, waarvan de provincies en gemeenten eigenaar zijn, maar waar RWE een flinke vinger in de pap heeft. De provincies Limburg, Brabant, Overijssel, Groningen en zo’n 100 gemeenten proberen de waarde van hun aandelen in Borssele-I op te krikken door een vergunningaanvraag te doen voor een nieuwe centrale.

Ik vind dat behoorlijk schokkend/cynisch voor overheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: