Nederlandse regering: bijstand bij oplossen asbestprobleem Wageningen (Sur) bespreekbaar

Vandaag kwamen de antwoorden binnen op de schriftelijke vragen die ik twee maanden geleden, samen met een aantal collega’s van andere fracties, stelde over de verontreiniging van de voormalige Nederlandse plantage Wageningen in Suriname. Met name de asbestcementdaken zijn een groot gezondheidsrisico.

Om met het positieve nieuws te beginnen. Minister Rosental (buitenlandse zaken) stelt dat “Indien verzoek daartoe van de Surinaamse regering wordt ontvangen is de Nederlandse regering uiteraard bereid om de mogelijkheden van het verlenen van bijstand serieus te bezien.” Dat is goed nieuws, omdat de kennis in Suriname over asbest en asbestsanering nog zeer beperkt is. Het ligt voor de hand om Nederlandse expertise te gebruiken bij de inventarisatie van het probleem en het bedenken van een plan van aanpak.

Minder te spreken ben ik over de stelling van Rosenthal dat de gevaren van asbest pas in de jaren na de overdracht van de Stichting Machinale Landbouw aan Suriname (in 1975) duidelijk werden. In Nederland toonde dr.Stumpius van de werf De Schelde in de jaren dertig van de vorige eeuw al aan dat blootstelling aan asbeststof een dodelijk risico is. Wel waar is dat asbestcementdaken in die tijd ook in Nederland nog volop toegepast werden, vanuit de gedachte dat gebonden asbestcementvezels geen kwaad kunnen. Inmiddels is duidelijk dat asbestcement dakplaten zodra ze gaan verweren steeds meer asbeststof veroorzaken. Na 20 jaar ongeveer 1 kilo per 1000m2, na 40 jaar ongeveer 3 kilo per 1000m2. Omdat de daken in Wageningen al meer dan 40 jaar geleden zijn aangelegd is het dus urgent dat hier iets aan gedaan wordt.

Het is duidelijk dat na deze antwoorden de eerste vervolgstap aan de Surinaamse regering is. Indien nodig ga ik daarna weer aan de slag om de Nederlandse regering achter de vodden te zitten om deze historische erfenis op te ruimen.

Lees hier de antwoorden op mijn vragen: MIL 20101221 ANTW asbest Wageningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: