Jansen vs De Boer: asbest

dubbelcolumn op nvm.nl, 13 december 2010

Beste Betty,
Wist je dat er in Nederland per jaar meer mensen omkomen door asbestkanker dan door verkeersongevallen? Toch investeren we per jaar bijna drie miljard euro in verkeers-veiligheid en slechts een fractie daarvan in het opruimen van deze levensgevaarlijke erfenis uit het verleden.

Iedereen heeft wel eens een ernstig verkeersongeval zien gebeuren of een bijna-doodervaring gehad achter het stuur. Daardoor is er veel draagvlak om strenge eisen te stellen aan auto’s en de inrichting van de openbare weg.

Asbest is daarentegen een echte sluipmoordenaar. Tussen de besmetting en het moment dat je ziek wordt, ligt een periode van 15 tot 50 jaar. Daardoor is – behalve bij mensen die beroepsmatig met asbest gewerkt hebben – meestal moeilijk te bewijzen waar je precies besmet bent.

De meeste asbest is verwerkt in gebouwen. Met name de asbestcement golfplaten op boerenschuren, bedrijfshallen en schuurtjes van woningen vormen een tikkende tijdbom. Na verloop van tijd gaan die platen verweren. Na 20 jaar komt er van een dak van 1000 vierkante meter (een gemiddelde stal) een kilo asbeststof per jaar. Na 40 jaar is dat gestegen tot drie kilo. Een vezeltje van dat rondwaaiende stof kan al voldoende zijn om longkanker of een mesothelioom op te lopen.

Wat mij betreft moet er zo snel mogelijk een plan komen om die asbestdaken te vervangen. Liefst in combinatie met dakisolatie of het plaatsen van zonnepanelen, dan snijdt het mes aan twee kanten. Door een projectmatige aanpak kan het demonteren goedkoper en sneller gebeuren. Dat is ook in het belang van de gebouweigenaren.

Natuurlijk kost het opruimen de eigenaren geld. Maar laten liggen kan nog veel duurder uitpakken. Per jaar zijn er bijna 200 branden waarbij asbest vrijkomt. Bij een dak van 1000 vierkante meter kan het opruimen van de rotzooi al gauw € 500.000 kosten. Het asbestrisico is tegenwoordig bij de meeste opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen uitgesloten. De meeste mensen realiseren zich dat niet.

Kortom: dit lijkt me een mooi onderwerp om samen de schouders onder te zetten!

Groeten, Paulus

Beste Paulus,
Niet dat ik asbest wil onder-schatten, maar zo kunnen we nog wel even doorgaan. Verkeersveiligheid is bij uitstek een verantwoordelijkheid van de overheid. Het gaat hierbij om de inrichting van de openbare ruimte. Ik ben dan ook een voorstander van deze investeringen in de verkeersveiligheid.

Ook van asbest ben ik het liefst morgen verlost, maar hoe? Je wilt hier de schouders onder zetten en maakt de vergelijking met de 3 miljard euro die we investeren in verkeersveiligheid. Dit suggereert dat je ook 3 miljard euro wil uittrekken voor asbestbestrijding.

Ik ben heel benieuwd naar hoe je dit denkt te gaan betalen. Laat me raden: de klassieke SP oplossing€¦ hogere belastingschijven?

Groeten, Betty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: