lang studeren

Het kabinet Rutte wil langstudeerders aanpakken. Eèn jaar vertraging ten opzichte van de nominale studieduur gaat je 3000 euro extra collegegeld kosten. Dat getuigt wel van lef met een minister van Economische Zaken in je gelederen die 11 jaar deed over het afronden van een studie geschiedenis. Ik was vanmiddag op de markt in Wageningen, waar de hard werkende student tussen de colleges door even kwam demonstreren

Het is een ongelofelijk dom voorstel van het kabinet. Zelfs al ben je -zoals ik- van mening dat je studenten best wel een beetje achter de vodden mag zitten, dan zou je toch moeten snappen dat er allerlei redenen zijn, zowel bij de opleiding als bij de student, dat een studie wat langer duurt. Een stage, zeker in het buitenland, kost je minstens een half jaar extra. Ook een bestuurslidmaatschap of ziekte kunnen voor vertraging zorgen. En wat dacht je van werkstudenten? Ik heb zelf acht jaar over mijn studie bouwkunde aan de TU Eindhoven gedaan, waar toen nomimaal vijf jaar voor stond. De reden daarvoor was dat ik niet zo’n liefhebber was van een grote studieschuld, dus heb ik het grootste deel van mijn studie erbij gewerkt. De laatste drie jaar voor mijn afstuderen als bouwkundige, waardoor ik theorie en praktijk prima kon combineren. En op de dag van mijn afstuderen had ik geen cent schuld.

Een andere “nevenactiviteit” waar ik veel baat bij gehad heb was mijn betrokkenheid bij het Bouwkundig Adviesburo voor Buurtbewoners, een wetenschapswinkel van de TUE die bewonerscomitees bijstond met technisch advies op het gebied van renovatie, energiebesparing of bouwfysische problemen. In anderhalf jaar tijd heb ik samen met een aantal andere studenten tientallen onderzoeken gedaan: geluid- en vochtmetingen, onderzoeken naar de oorzaak van scheurvorming, renovatievoostellen gemaakt voor complex die gesloopt dreigen te worden. Je zou iedere student gunnen om zoveel maatschappelijke terugkoppeling te krijgen.

Het verhogen van het collegegeld is een stap terug in de tijd. Vroeger ging je studeren als je rijke ouders had, ook al was je dom. En je ging werken als je ouders arm waren, ook al was je slim. Op een gegeven moment hebben we geconcludeerd dat dit een verspilling was van menselijk talent en het hoger onderwijs toegankelijk gemaakt voor iedereen die een geschikte vooropleiding heeft. Dat heet vooruitgang. Wat er nu gebeurt is precies het omgekeerde. Daarom is het goed dat zoveel studenten zich verzetten tegen afbraak en achteruitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: