Rijksweg A3

VVD-Verkeerswoordvoerder Charlie Aptroot toonde gisteravond meer compassie met het Groene Hart dan minister van ruimte Melanie Schultz van Haegen. Zij ziet het Groene Hart slechts als een locatie voor een “bussiness case”.


restant van het voormalige A3-tracè: het kruispunt Burgemeester van Sonweg-A9/Burgemeester Boersweg in Amstelveen

De patjepeeërs van de PVV stelden in het kader van de behandeling van de begroting Infrastructuur en Milieu voor om de rijksweg A3 van Amsterdam naar Rotterdam, die 35 jaar geleden geschrapt is van het rijkswegenplan, alsnog aan te leggen. Een logische stap als je een maximale minachting voor de linkse hobby natuur en milieu wil uitstralen.

De A3 was onderdeel van het eerste rijkswegenplan van 1927. Het tracè zou door of direct langs de bebouwde kommen van Buitenveldert/Amstelveen, Uithoorn en Bodegraven gaan lopen en de prachtige landschappen rond de Amstel en Kromme Mijdrecht effectief naar de Filistijnen helpen.


wat sompige weilanden met koeien en sloten: het wereldbeeld van de PVV

Dat ging zelfs de VVD te ver. Verkeerswoordvoerder Aptroot stelde dat de VVD zeer veel belang hecht aan het behoud van het Groene Hart en “dat hij zich bij de A3 alleen maar een hele dure, hele lange tunnel kan voorstellen.” In normaal Nederlands: niet doen.

De minister van ruimte, die in het verleden ook ging over de bescherming van het Groene Hart zei PVV-woordvoerder Richard de Mos echter toe dat ze bereid is om een voorstudie te laten uitvoeren naar de kosten en opbrengsten van de A3: de bussiness case. Ondanks een aantal interrupties van verbijsterde kamerleden weigerde de minister om een kwalificatie uit te spreken over het gebied dat de A3 zou doorsnijden. Ze beperkte zich tot de constatering dat de uitkomst van haar rekensom waarschijnlijk niet al te florissant zou zijn voor de aanlegkansen van de weg.

De opstelling van Schultz van Haegen kan twee dingen betekenen. Of ze heeft geen zin om haar nek uit te steken en de PVV af te serveren als die met een krankzinnig voorstel komt, of ze heeft echt geen mening over de waarde van het Groene Hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: