Jansen vs De Boer: wijkaanpak

dubbelcolumn nvm.nl, 29 november 2010.

Beste Betty,
De corporaties krijgen de Vogelaarheffing over 2008 en 2009 terug, zo heeft de rechter op 26 november besloten. Ik ben het eens met die uitspraak. De heffing was een perverse vorm van afgedwongen solidariteit, waarbij arme corporaties uit Oost-Groningen en Parkstad Limburg moesten betalen aan veel rijkere corporaties in Amsterdam. SP en VVD hebben er drie jaar voor gepleit om dit gedrocht te schrappen en dat gaat nu gebeuren. Mooi.

Minder mooi is dat dankzij jouw nieuwe kabinet de wijkaanpak bij het oud vuil gezet wordt. De corporaties kunnen door de extra belasting van € 750 miljoen straks niet meer investeren. Het kabinet heeft geen cent meer over voor de stedelijke vernieuwing (ISV) en het grote stedenbeleid (GSB).

Zo zakken de wijken die een steuntje in de rug nodig hebben juist verder weg in het moeras. Dat is vervelend voor de huurders in die wijken, maar ook voor de mensen die de afgelopen jaren verleid zijn om daar een huis te kopen. En passant blijft de bouw nog langer in het slop zitten, doordat de stadsvernieuwing tot stilstand komt.

Wat mij betreft wordt de wijkaanpak niet afgebroken, maar juist verbreed. Ook buiten de veertig Vogelaarwijken zijn er gebieden waar sprake is van vergelijkbare problemen. Deels kunnen die op lokaal niveau opgelost worden. Maar soms ook niet: in de krimpregio’s is het gemiddeld inkomen laag, zijn de gemeenten en corporaties arm en zijn er toch dringend investeringen nodig.

Daar zou de Rijksoverheid ook een flinke duit in het zakje moeten doen. Dat is geen weggegooid geld. Als meer mensen door de wijkaanpak aan werk geholpen worden, dalen de uitgaven voor bijstand. Als de woningen in deze wijken meer waard worden doordat de neerwaartse spiraal gekeerd is, gaan ook de opbrengsten uit het eigen woningforfait omhoog. Kassa voor de minister van Financiën.

Goed dat we dadelijk af zijn van die Vogelaarheffing. Maar laten we niet het kind met het badwater weggooien.

Groeten, Paulus

Beste Paulus,
Ja, bezuinigen doet pijn. Dat blijkt. We maken nu pijnlijke keuzes Paulus om straks meer geld over te houden. Dat doen we door te streven naar een lagere staatsschuld en minder rente. Dit is nu al een tour de force.

De wijkenaanpak moet ook gewoon doorgaan, maar niet meer met het geld van bijvoorbeeld corporaties die het zelf keihard nodig hebben vanwege krimp. De corporaties krijgen te maken met een extra belasting op vermogen. Hiervan worden de alsmaar stijgende kosten van de huurtoeslagen betaald. Volgens mij een toeslag waar de SP het van harte mee eens is?

En trouwens Paulus, waar staat die geldboom van de SP nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: