Jansen vs De Boer: Nederlandse Hypotheek garantie

dubbelcolumn nvm.nl, 15 november

Beste Betty,

Het Waarborgfonds Eigen Woningen -de beheerder van de Nationale Hypotheek Garantie- heeft vorige week zijn nieuwe voorwaarden voor 2011 gepubliceerd. Huishoudens met midden- en lagere inkomens zullen volgend jaar veel minder mogen lenen als ze voor garantie in aanmerking willen komen.

Iedereen die op zoek is naar een koopwoning zal door dat bericht sjaggerijnig worden. En gezien de gigadip in de koopmarkt zal ook de makelaardij balen van de aanscherping. Begrijpelijk. Maar ik vind de ingreep van de NHG noodzakelijk en dus verstandig.

De NHG kijkt bij het vaststellen van het leningplafond naar de netto koopkracht van huishoudens, nadat de andere noodzakelijke kosten van levensonderhoud zijn afgetrokken. Die rekensom wordt jaarlijks gemaakt door het NIBUD, de rekenmeesters van onze huishoudportemonnee.

Volgens het NIBUD stijgen volgend jaar de kosten voor levensonderhoud voor de middengroepen flink, met name door de hogere zorgpremies. Heeft Mark Rutte toch gejokt toen hij zei dat het met de koopkrachteffecten van zijn bezuinigingen wel zou meevallen? Hoe dan ook: deze huishoudens houden minder over om te besteden aan een hypotheek, dus kunnen zij een minder dure woning kopen. Zeker in de regio’s Amsterdam en Utrecht zal een koophuis nóg vaker een fata morgana blijken.

Natuurlijk kunnen deze mensen ervoor kiezen om een hypotheek zónder NHG te nemen, bij een bank die wat minder strenge criteria hanteert. 20 procent van de kopers kiest daarvoor. Als je een hoog inkomen hebt is dat geen probleem, maar met een midden- of lager inkomen loop je dan een groot risico als je werkloos raakt, arbeidsongeschikt wordt of je relatie op de klippen loopt. Niet doen dus.

Eigenlijk zou deze groep nu het meest gediend zijn met een huurwoning. Maar het aandeel huurwoningen is, juist in de noordvleugel van de Randstad, gekelderd door liberaal volkshuis­vestingsbeleid. Was dat niet een beetje dom?

Groeten, Paulus

Beste Paulus,

Nee, om maar meteen antwoord te geven op dat laatste. In tegendeel. Het is liberaal en bovenal sociaal dat mensen in staat worden gesteld om vermogen op te bouwen dankzij en met hun koopwoning. Mensen moeten het alleen wel kunnen betalen. We zullen daarom goed moeten kijken hoe er goedkoper gebouwd kan worden voor de starters.

Een koopwoning heeft als voordeel dat je op je zestigste een stuk vermogen hebt kunnen opbouwen. Naarmate je meer hypotheek aflost, betaal je na verloop van tijd maandelijks minder. Dit in tegenstelling tot huren. Huur kent een progressief verloop, waarbij je alles optellende op je zestigste veel meer aan (hogere) huren hebt betaald, plus het feit dat je geen vermogen in de vorm van een eigen huis hebt opgebouwd.

Jammer dat de SP dit standpunt kennelijk niet deelt en de mensen liever in een afhankelijke positie houdt.

Groeten, Betty

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: