energiebesparing en draagvlak

Nul20, tijdschrift voor Amsterdams woonbeleid, schrijft in het julinummer over het creëren van draagvlak bij renovatie van huurwoningen, aan de hand van drie voorbeelden: Het Breed/plan Van Gool in Noord (Ymere/Eigen Haard), de dubbeltjespanden bij het Oosterpark (de Key) en Oostenburg (de Alliantie). Bij het Plan Van Gool is de hoogst noodzakelijke renovatie/energiebesparing afgeblazen, omdat er een vertrouwensbreuk is tussen corporatie en de bewonersorganisatie. Dat kan beter.


artist impression van het renovatieplan, op het moment dat alles nog in kannen en kruiken leek.

Ik bezocht het Plan van Gool (1138 woningen) vorig jaar bij een werkbezoek aan Slotervaart en Amsterdam-Noord. Het is een schitterend visionair ontwerp uit het eind van de jaren 60, dat volgens mij absoluut behouden moet blijven. Helaas heeft het complex ook de nodige gebreken en een hoog energiegebruik, samenhangend met het ontwerp (onder meer: ramen achter radiatoren), de gebruikte bouwmethode en de verouderde blokverwarming.

Ook toen boterde het al niet echt tussen de bewoners en de corporaties. Er waren al de nodige schermutselingen geweest over het afsluiten van binnenstraten en het wijzigen van de opbouw van de raamkozijnen. De druppel die de emmer die overlopen was een mislukte proefrenovatie, die veel overlast veroorzaakte en waarbij bleek dat de beoogde laagtemperatuurverwarming zou leiden tot nog grotere radiatoren in de al kleine huiskamers. Het lijkt een detail, maar voor de bewoners een belangrijk detail.
Uiteindelijk lukte het de corporaties wel om een meerderheid achter het renovatieplan te krijgen, maar niet de vereiste wettelijke meerderheid. Patstelling. Einde oefening.

Ik denk dat de bewoners en de corporaties er groot belang bij hebben dat het project alsnog wordt vlotgetrokken. Gebeurt er niets, dan zal het complex verpauperen, mede omdat de energielasten zonder radicale verbetering van gebouwschil en installaties uit de hand lopen. Het idee van de lagetemperatuurverwarming is prima, en volgens mij zijn er inmiddels kleinere radiatoren (met miniventilatoren) die lage temperatuurverwarming mogelijk maken zonder extra ruimtegebruik.

Het zou goed zijn als er een poging gedaan wordt om het project weer vlot te trekken. De bewoners moeten zich realiseren dat bij sociale huurwoningen de bomen niet tot de hemel rijken, dus dat het project sober en doelmatig moet worden uitgevoerd. De corporaties moeten nog beter vaststellen wat de kern van de kritiek was, en daar een oplossing voor bedenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: