wijkaanpak in Nijmegen en Doesburg

Samen met Sadet Karabulut, Arnout Hoekstra en een aantal lokale SP-gemeenteraadsleden bezocht ik vandaag een aantal projecten van de woningcorporaties Talis en Portaal (Nijmegen) en Woonservice IJsselland. Natuurlijk hadden we het ook over Haagse plannen die de mogelijkheden voor corporaties om te investeren in nieuwbouw, beheer en onderhoud en de wijkaanpak frustreren.


Sadet in gesprek met een van de wijkbeheerders van Talis

Om met dat laatste te beginnen: zowel Talis, Portaal als Woonservice IJsselland geven een inkijkje in de gevolgen van vennootschapsbelasting, wijkenheffing en inflatievolgend huurbeleid op hun (on)mogelijkheden om geld te besteden aan hun kerntaken. Al die kamerleden die riepen of zelfs nog steeds roepen (…) dat bij de corporaties het geld bij de corporaties tegen de plinten klotst moeten zich eens achter de oren krabben wat ze hiermee hebben aangericht: een ordinaire rooftocht van de overheid ten koste van de huurders met de laagste inkomens. Ik voorspel dat als Paars+ er komt het gegraai van de minister van Financiën in de kassen van de corporaties nog zal toenemen, waarbij ze wel de gelegenheid zullen krijgen om hun vermogen aan te vullen met extra huurverhogingen. Read my lips.

We bezoeken de wijk Hatert, de enige Vogelaarwijk van Nijmegen. Volgens onze Nijmeegse fractievoorzitter Hans van Hooft jr is het fenomeen “krachtwijk” de grootste stommiteit die begaan is in het kader van de wijkaanpak. Hatert is helemaal niet zo’n probleemwijk, hooguit is er sprake van wat achterstallig onderhoud, veroudering van de openbare ruimte en her en der wat hangjeugd op straat. Nu heeft iedereen opeens een stempel op zijn voorhoofd staan, waar hij nooit om gevraagd had. Het is een van de redenen waarom wij in de Kamer altijd gepleit hebben voor een wijkaanpak die zich richt op álle wijken, waarbij de gereedschapskist verder wordt uitgepakt, naarmate er meer aan de hand is.

De woningcorporaties investeerden afgelopen vier jaar samen met de gemeente zo’n €20 miljoen in de wijk. Ruim de helft gaat in nieuwbouw en woningverbetering zitten. Er komt een nieuw wijkcentrum, er is een persoonsgerichte aanpak om werkoze jongeren aan de slag te helpen. In een gebied waar de achtertuinen verpauperd waren en rondrijdende brommers via achterpaden voor overlast zorgden zijn samen met de bewoners de tuinen opgeknapt, nieuwe schuttingen geplaatst en de achterpaden afgesloten voor anderen dan de bewoners.

In Doesburg bekijken we een winkelcentrum waar de woningcorporatie twee flats heeft opgekocht van een particuliere belegger die er een puinhoop van gemaakt had. Hallo VVD: wat denk je dat er gebeurt als we de woningcorporaties marginaliseren en de beleggers het voor het zeggen krijgen? Leve het particulier initiatief. De flats zijn inmiddels volledig gerenoveerd, geisoleerd en levensloopbestendig gemaakt. Een flink aantal flats wordt verhuurd aan Philadelphia, die er een project voor begeleid wonen in heeft ondergebracht.

Daarna bezoeken we een scheepswerf, waar met financiële steun van het kleine steden beleid (een initiatief van de provincie Gelderland) een aantal jongeren een leer-werktraject volgen.


Doesburg heeft zijn eigen ss Rotterdam: zes lokale school-uitvallers leren op de lokale scheepswerf de beginselen van metaalbewerking en scheepsbouw bij de bouw van deze salonboot.

Het werkbezoek werd afgesloten bij een kleinschalige woonzorgvoorziening voor 24 dementerende ouderen, die anders in een verpleeghuis in Dieren of Doetinchem terecht gekomen zouden zijn. Het complex is gebouwd op de plek waar vroeg een van de bastions van de oude vesting Doesburg stond, en het ontwerp is ook gebaseerd op die historie. Met als bijkomend voordeel dat een zeer beschutte woonvorm gerealiseerd is. Alle bewoners hebben een zitslaapkamer van 20m2, een badkamer per twee kamers en een huiskamer, ontbijtruimte en terras per zes kamers. De bewoners worden betrokken bij het huishoudelijk werk, gaan mee boodschappen doen en konden vorige week zelfs de vierdaagse bijwonen, dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: