prijsvergelijkers energie: nog steeds schimmig

Het worden er steeds meer: vergelijkingssites voor energietarieven. Je kan ook direct vanuit de site switchen van leverancier. Handig! Of toch niet? De NMa en de Consumentenautoriteit presenteerden vandaag hun jaarlijkse kwaliteitsoordeel zijn nog steeds niet erg tevreden.

Drie jaar geleden stelde ik al eens vragen over de inkomsten die de prijsvergelijkers krijgen van de energiebedrijven. Er wordt dik betaald voor een hoge plaats in de tabel (waar de nietsvermoedende consument het eerst langs komt) en er wordt dik betaald voor doorklikkers. En nergens kan je duidelijk zien wie er voor wat betaalt. Dat riekt naar de praktijken bij hypotheekbemiddelaars en verzekeringsagenten, die de klant niet het product dat het goedkoopst is verkopen, maar het product dat de meeste provisie oplevert. Het is maar dat je het weet.

Ik vind overigens dat de Consumentenautoriteit slappe knieën heeft: in plaats van de kwaliteitseisen voor de prijsvergelijkers aan te scherpen, adviseren ze: “Bezoek twee of drie prijsvergelijkers om onderling te vergelijken voor de beste aanbieding. Voor de scherpste aanbiedingen kunt u het beste in het weekend de prijsvergelijkingssites bekijken.”

Kort voor de verkoop van NUON en Essent liet de SP een onderzoek doen naar de belangstelling van huishoudens om over te stappen van energieleverancier. Tweederde van de ondervraagden had helemaal geen behoefte aan het voortdurend moeten vergelijken van kleine lettertjes in contracten en wilde gewoon een degelijk nutsbedrijf als leverancier. Van de mensen die al wel overgestapt waren bleek 20% over hun nieuwe leverancier nog minder tevreden te zijn dan over hun oude.
omdat het onderscheidend vermogen van stroom en gas niet zo groot is komt overstappen neer op het vergelijken van verschillende contractvormen. Dat kan interessant zijn voor professionele inkopers van grootverbruikers. Maar de kleinverbruiker loopt vooral het risico om een kat in de zak te kopen. En de vergelijkingssites maken dat probleem met hun ondoorzichtige financiering nog groter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: