Wil het ware CDA opstaan?

Er gloort aan de einder een enorm politiek succes voor de SP: in het verkiezingsprogramma van het CDA staat dat de waterschappen als uitvoeringsorganisatie bestuurlijk onder de provincie komen te vallen. Dat is revolutionair, want het CDA is met de Christenunie en de SGP -tot nu toe- de trouwste bondgenoot van de waterschappen. Niet meer dus! Maar volgens CDA-waterwoordvoerder Ad Koppejan is die conclusie voorbarig.

In paragraaf 10.2.10 van het CDA-verkiezingsprogramma staat letterlijk: “De provincie is de democratisch gelegitimeerde bestuurslaag waarbinnen de waterschappen als uitvoeringsorganisatie functioneren.”
Daar lijkt me geen woord Spaans bij.

Natuurlijk werd Koppejan over deze ommezwaai vanmorgen stevig aan de tand gevoeld tijdens het waterontbijt, een lobbybijeenkomst van de watersector in Nieuwspoort.
Tot stomme verbazing van een aantal aanwezigen deed hij daarop de uitspraak: “het CDA zal de waterschappen nooit afschaffen.”

Is dit een staaltje onvervalste CDA-exegese, of een uitlating van een CDA-er die nog in de ontkenningsfase zit, terwijl anderen inmiddels hun politieke agenda aan de hedendaagse realiteit hebben aangepast?

Hoe dan ook: als het CDA echt overstag gaat wordt de integratie van de waterschappen in de provincies de grootste bestuurlijke stelselwijziging in decennia. De SP was -ver voor alle andere partijen- in 1999 de eerste partij die dit voorstelde. D66 praat over bestuurlijke vernieuwing. De SP krijgt het voor elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: