campagne: donderdag 2 juni

De SP afdeling Amersfoort gaat vandaag met bezem en schrobber op pad voor een Grote Schoonmaak bij een aantal banken aan de Stadsring, onder het motto: als ze zelf geen grote schoonmaak houden moeten we ze daar maar een handje mee helpen. De straat voor de kantoren van ABN-AMRO en SNS ligt er daarna weer spic & span bij. Nu de directiekamers nog.


lees hier het verslag van de SP afdeling Amersfoort

Een paar honderd meter verderop organiseert het adviesbureau BMC een woningmarktdebat, waar ik een inleiding houd over grondbeleid en de rol van woningcorporaties. De andere inleiders zijn Henk Westra (oud-docent TU Delft, oud-directeur SEV), Pieter Hooimeijer (hoogleraar sociale geografie/demografie UU) en Bas Jan van Bochove (woordvoerder wonen CDA).

De inleidingen van Westra van Hooimeijer draaien vooral om het thema doorstroming/insiders-outsiders: degenen die eenmaal een woning hebben krijgen in de loop van de jaren steeds lagere woonlasten door de huurbescherming, waardoor het tegelijkertijd steeds onaantrekkelijker wordt om te verhuizen. Ik wijs erop dat deze redenering nog sterker opgaat voor de eigen woningsector, waar immers vrijwel alle hypotheken gebaseerd zijn op een gelijkblijvende maandtermijn, die door de inflatie een steeds kleiner deel van de koopkracht opsoupeert. Verder blijf ik van mening dat veel pleidooien voor doorstroming met name geinspireerd zijn door de wensen van de aanbieders (gemeenten die grond kwijt moeten en projectontwikkelaars die (te) dure huizen willen slijten). Hooimeijer wijst op een effectiever alternatief voor het bouwen van dure woningen, als middel om doorstroming te bevorderen: bouw seniorenwoningen! Die zijn met name interessant voor doorstromers uit de lokale markt, die in het algemeen gewilde eengezinswoningen achterlaten. Verstandig idee.

Van Bochove wijdt zijn bijdrage aan de regionale verschillen op de woningmarkt: je kan niet meer volstaan met één nationale volkshuisvestingsstrategie voor heel Nederland. In delen van de randstad is er nog een flink woningtekort, terwijl in Parkstad Limburg er nu al een overschot is. De marktprijzen voor vergelijkbare woningen kunnen voor de verschillende regio’s een factor drie verschillen. Dus wil het CDA onder meer de huurprijsregulering per regio differentiëren. Ook zouden de lagere overheden meer vrijheid moeten krijgen om hun eigen aanpak te kiezen.
Van Bochove heeft gelijk dat de woningmarkt al lang geen eenheidsworst meer is. De aanpak van de krimpgebieden is daar een voorbeeld van. Maar ik denk dat we zeer behoedzaam moeten omgaan met het differentiëren van het huurprijsbeleid. Aan de inkomenskant is er namelijk wèl sprake van nationaal beleid: het minimumloon, de CAO’s en de hoogte van de bijstandsuitkering zijn voor het hele land gelijk. Natuurlijk wordt er in de praktijk aan werknemers in Amsterdam 20-30% meer betaald dan in NO Groningen, maar dat geldt niet voor de mensen op bijstandsniveau. Marktgeoriënteerde huren leiden dan al snel tot een regionale segregatie.
Een ander aandachtspunt is de handhaving van een landelijke kwaliteitsstandaard. De decentralisatie van andere publieke diensten zoals doelgroepenvervoer en WMO heeft geleerd dat er grote verschillen ontstaan tussen gemeenten en de groepen die afhankelijk zijn van voorzieningen speelbal worden van de lokale politieke wind.
Lees hier mijn eigen bijdrage aan het debat: VH 20100602 TOE BMC

Daarna de file in richting Diemen, voor een dinerdebat georganiseerd door NUON naar aanleiding van de publicatie van zijn maatschappelijk jaarverslag. Belangrijkste kengetallen: opgestelde duurzame productiecapaciteit 2009: 368MW (2008: 354MW); CO2-emissie 2009: 499 gram per geproduceerde kWh (2008: 503). Belangrijkste frustratie van de medewerkers van NUON: het verliezen van de tender voor een windpark op de Noordzee, waardoor de groei van het aandeel duurzaam achterblijft.


toepasselijke locatie van het NUON-debat: schuilkerk De Hoop

In de zaal zit een scala aan relaties, waaronder een groot aantal kritische volgers van het bedrijf (waartoe ik mijzelf reken): de milieubeweging, schuldhulpverleners, wetenschappers, consumentenvertegenwoordigers.
Zo’n beetje alles waar we het de afgelopen jaren over gehad hebben passeert de revue: langs welke weg moeten we het aandeel duurzame energie verhogen? Is energiebesparing een taak van de energiebedrijven? Is kernenergie een noodzakelijke overgangstechniek of niet? Hoeveel zeggenschap heeft NUON nog over zijn eigen prioriteiten na de overname door Vattenfall? Bestaat er een sociaal debiteurenbeleid en kan de prepaid meter daar een rol in spelen (het CDA en de PvdA in Almere denken van wel; volgens mij vergissen ze zich deerlijk)? Werkt de kolenwet van Kees Vendrik? En natuurlijk kwamen de dagkoersen voor de verkiezingen van 9 juni ook uitgebreid voorbij. Hoopvol is dat Emile Roemer allerwege lof toegezwaaid krijgt voor zijn sterke optredens in de verkiezingsdebatten. Dat hoor ik graag.

Na de privatisering van NUON vorig jaar juni kon ik die naam even niet meer horen. Maar met dit soort initiatieven krijgen ze wat mij betreft weer wat krediet. Al blijft het natuurlijk een gegeven dat de schoorsteen na de overnamesom van €10 miljard nog harder moet roken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: