D66-fractie heeft lak aan D66-leden

Afgelopen zaterdag floot het D66-congres zijn fractie terug over haar standpunt met betrekking tot de ondergrondse opslag van CO2 bij Barendrecht. Een project dat door het kabinet Balkenende IV volkomen ten onrechte als belangrijke bijdrage aan het klimaatbeleid werd bestempeld. Vandaag weigerde D66-woordvoerder Boris van der Ham echter klare wijn te schenken over het stoppen met de ondergrondse opslag in Barendrecht.

D66 wil dolgraag gaan meeregeren. Dan is het lastig als je een duidelijk standpunt inneemt, waardoor je óf ruzie krijgt met Shell en E.on en je potentiële coalitiepartners, óf met je leden en kiezers. Lastig. Dus putte Van der Ham zich uit in beschouwingen over het gebrek aan communicatie en transparantie en twijfels of er niet een andere injectiemethode gekozen moet worden die héél veel geld gaat kosten. Het D66-congres heeft afgelopen zaterdag echter een motie aangenomen, die letterlijk stelt: “Voordat langjarige ervaring met de ondergrondse opslag van CO2 opgedaan is, vindt geen opslag onder woongebieden plaats.”
Helder toch? Nou nee: toen ik Van der Ham aan de tand voelde over zijn amendement bleek hij dit heel anders te lezen. Er is best al langjarige ervaring met CO2-opslag buiten Nederland, dus dat is geen probleem.

Ook de Christenunie draait dat het een lieve lust is. Op 18 november gaf woordvoerder Esmè Wiegman een persbericht uit dat startte met de zin: “De Christenunie is tegen het besluit van minister Cramer en minister Van der Hoeven om een experiment met CO2 opslag (CCS) uit te voeren in een woonwijk van Barendrecht.” Vervolgens stemde de Christenunie op 26 januari tègen mijn motie die de regering verzocht om af te zien van de aanleg van een CO2-opslag onder Barendrecht. In plaats daarvan dook Wiegman weg in een uitstelmotie. Het lijkt erop dat behalve D66 ook de Christenunie pas na de verkiezingen klare wijn wil schenken.

Wat mij betreft moeten deze partijen niet langer duiken en gewoon aangeven wat ze willen. Met behulp van een motie moet dat lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: