brede heroverweging = denivellering?

Vandaag hebben de twintig ambtelijke werkgroepen hun voorstellen voor de “brede heroverweging” gepubliceerd. Dat is mooipraat voor 20% vermindering van de overheidsuitgaven. De werkgroep wonen heeft als een van de weinige ook de koopkrachtplaatjes voor hun varianten meegeleverd. Snelle conclusie: hun voorstellen zullen de kloof tussen arm en rijk een stuk groter maken.

Bij vier van de vijf uitgewerkte varianten zijn de koopkrachteffecten voor huurders (veel) negatiever dan voor kopers. Omdat kopers gemiddeld rijker zijn dan huurders zorgen deze vier varianten dus voor een vergroting van de inkomensverschillen. In de “gunstigste” variant is het koopkrachteffect voor de huurders -3,5%. Om met Emiel Roemer te spreken: de mensen zullen zich het leplazerus schrikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s