Havenstraat

Tussen 1972 en 1984 woonde ik in Eindhoven. Voor mijn gevoel ben ik er nog helemaal niet zo lang weg. Maar als je door de stad loopt lijkt het al lichtjaren geleden. Een van de vele gesloopte gebieden is de havenbuurt rond de kop van het Eindhovens kanaal, waar ik jaren in de Havenstraat woonde.Eindhoven-Havenbuurt-1
Tegenover het blokje links stond vroeger de Opelgarage. In een van de bovenwoningen woonde ik in de jaren 70

Het was een buurt met veel industriecomplexen die inmiddels grotendeels verdwenen zijn: de houtindustrie Picus, de Karel I sigarenfabriek, Mignot & De Block en de oude fabriek van DAF, waarin inmiddels het DAF-museum gevestigd is. Na jarenlange verpaupering, sloop en braakligging wordt de havenbuurt nu getransformeerd tot moderne woonwijk. Jammer genoeg is daarbij weinig oog voor de historie van het gebied. Maar dat hoort wel weer bij Eindhoven.

Eindhoven-Havenbuurt-2
de oude muur van de Karel I fabriek is het enige dat nog over is na de brand in 1974; eigenaar Henri van Abbe was de maecenas die de bouw van het Van Abbe museum mogelijk maakte

Eindhoven-Havenbuurt-3
als ik uit mijn raam keek had ik uitzicht op het beeld bovenop de spits van de Paterskerk, in de volksmond: Christus waaghals. gelukkig is die nog niet gesneuveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: