Jaarverslag huurtoeslag

Terwijl in de plenaire zaal het debat begon over het Irak-rapport sprak de commissie wonen met minister Van der Laan over de huurtoeslag: de problematiek van de grote gezinnen, maar ook de dreigende aanslag op de huurtoeslag in het kader van de brede heroverweging. Op dat laatste punt houdt de minister zijn kruit droog.

EvdLaan400
(foto: AD)

Van der Laan deed tijdens het debat geen toezeggingen om de huurtoeslag voor grote gezinnen te verruimen. De meeste grote huurwoningen hebben een huur boven de aftoppingsgrens van de huurtoeslag (op dit moment €548/maand voor huishoudens van drie of meer personen). Naar zijn mening moeten de woningcorporaties dit probleem zelf maar oplossen, bijvoorbeeld door in voorkomende gevallen gezinnen een huurkorting te geven. Ik vind dat geen sterke reactie, want dit betekent dat de corporaties verantwoordelijk gemaakt worden voor een stukje inkomensbeleid, dat op dit moment nog berust bij de Rijksoverheid. Feitelijk is dat een stapje in de richting van de VVD, die het liefst morgen nog de volledige huurtoeslag zou overhevelen naar de woningcorporaties, in ruil voor extra huurverhoging. Ik kan me niet voorstellen dat Van der Laan die kant op wil.

Wel is de minister bereid om de informatie aan de Kamer beter en actueler te maken, zoals ik gevraagd had. Ook wordt de informatie van de Belastingdienst (die verantwoordelijk is voor de uitvoering) geïntegreerd in het verslag. Tenslotte gaat hij kijken naar mogelijkheden om de overgangen van kwaliteitskorting- en aftoppingsgrens minder abrupt te maken, door ze te koppelen aan het aantal leden van het huishouden.

Lees hier mijn volledige inbreng: AO Huurtoeslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: