Nieuwe Huisvestingswet moet kaders stellen aan woonruimteverdeling

wachtrijHoewel er in Nederland afgelopen tien jaar netto zo’n 50.000 woningen/ jaar zijn bijgekomen is er nog steeds sprake van woningnood. Die concentreert zich vooral in de betaalbare voor-raad, die juist kleiner wordt. Maar in regio’s met een sterke economische groei (as Haarlem-Amsterdam-Utrecht) of beperkend ruimtelijk beleid (bv. Veluwe) kunnen ook starters met een middeninkomen lastig aan een huis komen. De Huisvestingswet zou in dergelijke gevallen de schaarste eerlijk moeten verdelen.

dit willen we liever voorkomen …

In de jaren 90 is de woonruimteverdeling op veel plaatsen geliberaliseerd: het aantal regels is flink verminderd. Zo maakt het in veel gemeenten bij de toewijzing van grote huurwoningen niet meer uit hoeveel leden een huishouden heeft. Een aantal woningcorporaties startten met toewijzing via loting, in plaats van het klassieke systeem van inschrijfduur.

Inmiddels lijkt het erop dat er politiek weer ruimte is voor iets meer regie op de toewijzing, bijvoorbeeld als dat nodig is uit het oogpunt van de leefbaarheid in een wijk. Nadat minister Vogelaar de oude Huisvestingswet liet evalueren heeft haar opvolger Van der Laan inmiddels een wetsvoorstel ingediend voor een nieuwe Huisvestingswet. Vorige week leverde de Kamer daarop een eerste schriftelijke inbreng.

Lees hier mijn commentaar en voorstellen: VH 20100211 INB wijz huisvestingswet DEF

Meer lezen? Zie dossier Huisvestingswet-Rotterdam-Woonruimteverdeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: