goedkoop lenen?

Tennet heeft afgelopen dinsdag via twee “eeuwigdurende obligatieleningen” in totaal €1 miljard opgehaald, tegen een uitgifterente van 6,66%. Volgens Tennet is dat goedkoop (FD, 3 februari), maar dat valt te bezien.

hoogspanningsmast

Tennet is een 100% staatsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de aanleg en het beheer van de Nederlandse hoogspanningsnetten en de daarbij behorende schakel- en transformatorvoorzieningen. Deze activiteiten hebben een uiterst beperkt risico, zeker als de Nederlandse staat er borg voor staat. De staat zelf leent een stuk goedkoper. Recent is er nog een 5-jaars obligatielening weggezet tegen 2,75%. Andere recente obligatieleningen hebben rentes van 4 tot 5,5%, afhankelijk van de looptijd en de condities. Dat zijn overigens geen van alle eeuwigdurende obligatieleningen. In dat laatste type zit echter de clausule dat vanaf 7 jaar vervroegd afgelost kan worden, dus zo eeuwigdurend zal hij in de praktijk niet zijn. In dat geval is de rente juist behoorlijk hoog.

Ik had al voorspeld dat de rente die Tennet moet betalen op vreemd vermogen zou gaan stijgen door de overname van het Duitse hoogspanningsnet van Transpower. Dat is wèl een activiteit met een stevig risicoprofiel. Daarmee wordt de rekening van de overname wel degelijk deels doorgeschoven naar de Nederlandse consument.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: