Overname Duits hoogspanningsnet oliedom

HoogspanningBergen

Eergisteren werd bekend dat TenneT, de beheerder van de Nederlandse hoogspanningsnetten, de Duitse hoogspanningsnetten van E.on wil overnemen. E.on is het grootste energiebedrijf van Europa. Door deze overname zou TenneT (eigendom van de Nederlandse staat) méér hoogspanningsleidingen in Duitsland dan in Nederland gaan beheren. Ik vind de overname een zeer slecht idee.

Alle voordelen die TenneT opvoert voor de overname zijn langs andere -zuiverder- wegen ook te realiseren. En de overname heeft ook een aantal grote nadelen en risico’s. TenneT moet de komende jaren veel investeren in het Nederlandse hoogspanningsnetwerk. Alleen al de aanleg van een netwerk op zee voor het aansluitend van 6000 MW aan windmolens gaat een paar miljard kosten. De schaarse investeringsruimte wordt nu nog zwaarder belast door de aankoop van het verouderde E.on netwerk.

Dan is de kans groot dat er in Duitsland nog een paar flinke lijken uit de kast komen. E.on heeft flink lopen leuren met zijn netwerk en het gegeven dat er geen Duitse partij in de deal gestapt is had Wouter Bos aan het denken moeten zetten.

Maar het belangrijkste argument is natuurlijk: waarom moet de Nederlandse staat investeren in een Duitse nutsvoorziening? We gaan toch ook geen Belgische autowegen of Franse vliegvelden overnemen? Het is prima als TenneT intensief samenwerkt met de andere netbeheerders in Noordwest-Europa: goed voor de leveringszekerheid en goed voor de efficiency. Maar daar heb je deze overname niet voor nodig.

Op mijn verzoek wordt de overname toegevoegd aan agenda voor een energiedebat met minister Van der Hoeven, volgende week donderdag. Ik had bij dat debat ook minister Bos van Financien willen betrekken, want die is eerstverantwoordelijke voor de overname. Bos verschuilt zich echter achter zijn volle agenda. Tot de kerst zou het niet meer mogelijk zijn om een datum te vinden waarop zowel Van der Hoeven als hij kunnen. Gelooft u het? Wat mij betreft is daar het laatste woord nog niet over gesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: