Zwaard van Damocles boven hoofd woningcorporaties

De discussie over de financiële positie van de woningcorporaties wordt beslecht in het kader van de “brede heroverweging” (dat is de operatie waarbij €35 miljard bezuinigd moet worden op de rijksuitgaven). Dat meldde minister Van der Laan vanmiddag bij het debat over de jaarrapportages van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Dat riekt naar huurverhoging.

ZwaardDamocles
Richard Westall, Het zwaard van Damocles, 1812, Ackland Art Museum

De solvabiliteit (“kapitaalkracht”) van woningcorporaties staat zwaar onder druk. Dat is niet alleen het gevolg van de economische crisis, maar veel meer van structurele oorzaken, zoals de te hogen bedrijfslasten en het plunderen van de kas (vennootschapsbelasting) door Wouter Bos.
Het lijkt me dan geen goed teken dat Van der Laan beide zaken aan elkaar gaat koppelen. Vermoedelijk gaat het rijk dan alleen nog maar meer kosten in de richting van de corporaties schuiven, in ruil voor extra huurruimte.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: VH 20100203 AO financiele situatie woningcorporaties

Zie ook: dossier vennootschapsbelasting woningcorporaties

UPDATE: lees hier het volledige verslag 29453-156 van het debat met minister Van der Laan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: