Inverdiengebied

De bezoekers van dorpshuis Burgstede in Soesterberg zijn boos. De gemeente Soest heeft de subsidie aan het dorpshuis stopgezet. Het dorpshuis moet verdwijnen in het kader van een masterplan en de bewoners krijgen daar slechts een zaaltje bij een sporthal voor terug. Want het dorpshuis ligt in een inverdiengebied.

SoesterbergSPavond

De eerste vraag die me maandagavond gesteld wordt bij een openbare avond van de SP afdeling Soest/Soesterberg is: ‘wat is inverdienen’. Nou dat is heel simpel: als je het voorvoegsel ‘in’ weghaalt houd je de essentie van dit werkwoord over.

Soesterberg is een dorp van 6.500 inwoners dat behoort tot de gemeente Soest. In het verleden mocht er niet uitgebreid worden, vanwege de geluidcontouren van de luchtmachtbasis. De enige manier om nog iets te bouwen was inbreiden, bouwen in de bestaande kom. Dat is duurder, dus zocht de gemeente Soest naar inverdienmogelijkheden: het dorpshuis, veertig jaar geleden opgericht en grotendeels betaald door de dorpsbewoners, moet gecombineerd worden met de sporthal. En een evenementen¬terrein dat ’s winters als schaatsbaan gebruikt wordt moet het loodje leggen voor een bouwproject. Vindt de gemeente.

De bewoners denken daar heel anders over. Op initiatief van dorpsvereniging Hart voor Soesterberg werden 1.900 handtekeningen opgehaald. Omdat vier jaar geleden besloten werd de luchtmachtbasis op te doeken en om te zetten in nieuwe natuur is er geen noodzaak meer om ieder hoekje en gaatje vol te bouwen. Maar nu is het nieuwe argument dat de natuur zó duur is dat de gemeente daar extra geld voor moet verdienen. Een kromme redenering. De natuurontwikkeling is een provinciaal initiatief, met een aantal voorzieningen (ecoducten) waar de bewoners van Soesterberg niets mee van doen hebben. Waarom betaalt de provincie -steenrijk na de verkoop van UNA en REMU- deze voorzieningen dan niet?

De SP-afdeling is met de complete lijst voor de gemeenteraads¬voorzieningen aanwezig, om te horen welke ideeën de bewoners hebben over de toekomst van het dorp. Op dat moment wordt de stemming positiever. De mensen wonen graag in Soesterberg, de sociale samenhang is groot, verenigingen bloeien. De gemeente zou met zijn plannen daarop aan moeten sluiten en initiatieven van onderop versterken. Bijna iedereen in de zaal is zelf ook als vrijwilliger actief en velen vragen zich af waarom dat niet een klein beetje gewaardeerd wordt door de gemeente.

Ook in de lokale politiek moet je beginnen met luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: