Citaat van de dag

“De doorsnee nieuwbouwwoning is redelijk groot. Voor een woning van 90 tot 120 m2 moet drie tot vier ton worden betaald. Dat is voor veel kopers boven het beschikbare budget.”
(Franc van der Meer, manager hypotheken en verzekeringen Rabobank Amsterdam in: Nul20, januari 2010)

ParkrandgebouwGeuzenveld
nieuwbouw in Amsterdam-Geuzenveld

Maar ook de bestaande koopwoningmarkt is voor veel huishoudens niet te betalen, zo blijkt uit het artikel: “Meer dan de helft van de bijna 400.000 Amsterdamse huis-houdens verdient tot hooguit de voormalige ziekenfonds-grens (+/- €33.000 bruto, PJ). Aan de bovenkant daarvan ligt hooguit een woning van anderhalve ton binnen bereik. Het aanbod voor de laagste inkomens is heel gering. Ook voor de echt dure woningen boven de vier ton is de markt niet onbegrensd. Slechts 30.000 huishoudens, acht procent van het totaal in Amsterdam, verdient boven drie maal modaal.”

Het aandeel corporatiehuurwoningen in Amsterdam ligt met 50% ver boven het landelijk gemiddelde (32%). De VVD roept voortdurend dat dit schandalig is en omlaag moet. Ik voorspel echter dat uitverkoop van de sociale huursector, zonder dat de totale woningvoorraad in Amsterdam flink wordt uitgebreid alleen maar zal leiden tot een sterke verhoging van de woonlasten van de Amsterdammers. Dan zit je in een “eigen huis”, maar betaal je je blauw aan de bank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s