flinke steun voor SP-motie CO2-opslag Barendrecht

Vanmorgen was het slotdebat over de CO2-afvang en -opslag (CCS) onder Barendrecht, waarbij ook moties konden worden ingediend. Mijn motie die het kabinet oproept om af te zien van het project kreeg is na een kleine wijziging mede ondertekend door GroenLinks, PVV, VVD en SGP. De Christenunie twijfelt nog nadat een eigen uitstelmotie door minister Van der Hoeven werd neergesabeld. Het lijkt er daarmee op dat de kleinst mogelijke meerderheid (CDA, PvdA, D66) voor het project net stand houdt.

De argumenten om tegen CCS in Barendrecht te zijn verschillen sterk van fractie tot fractie. Voor de SP geldt dat we CCS sowieso geen goede optie vinden, omdat het 25% extra fossiele energie kost. Omdat wij vinden dat klimaat- en energiebeleid hand in hand moeten gaan kiezen we dan liever voor extra energiebesparing en duurzame energie. GroenLinks vindt dat je zolang CCS geen bewezen techniek is alleen opslaglocaties onder zee moet gebruiken. De VVD zet kernenergie hoger op zijn voorkeurslijst dan CCS. Ben ik met ze eens, maar we hebben ze allebei niet nodig. En de SGP en de Christenunie worden wat zenuwachtig van een opslag in een dichtbevolkt gebied met veel achterban.
Zijn de tegenstanders dus zeer gemeleerd qua argumentatie, de voorstanders blinken uit in gebrek aan enthousiasme. “Noodzakelijk kwaad” (Liesbeth Spies, CDA), “Helaas nodig” (Diederik Samsom, PvdA), “Met grote tegenzin” (Boris van der Ham, D66), waren de kwalificaties van de voorstanders.

Je vraagt je af waarom we -nu we onze doelen voor energiebesparing en duurzame energie nog in de verste verte niet halen- onze schaarse publieke middelen moeten besteden aan een noodzakelijk kwaad. Stemming volgende week dinsdag.

UPDATE 19-2
De stemmingen zijn uitgesteld op verzoek van de Christunie-fractie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: