Energiebelasting stimulans op energieverspilling

hre-ketelDe tariefstelling van de energiebelasting nodigt de Nederlandse huishoudens uit om energie te verspillen met een cv-ketel, die juist bedoeld is om energie te besparen. Wat mij betreft wordt hier zo snel mogelijk een eind aan gemaakt door een aangepast tarief van de energiebelasting.

De HRe-ketel is innovatief en zuinig met energie, mits je de opgewekte elektriciteit èn warmte nuttig gebruikt

De HRe-ketel is net geïntroduceerd als opvolger van de al breed ingeburgerde hoogrendement verwarmingsketel. Het idee is hetzelfde als bij de grote warmtekrachtinstallaties die al langere tijd bij de industrie, glastuinders en de stadsverwarming gebruikt worden: de installatie produceert elektriciteit, waarbij de restwarmte benut wordt voor de verwarming van een gebouw of als proceswarmte. De optelsom zorgt voor een erg efficiënte benutting van de fossiele brandstof.

Dat wordt anders wanneer de restwarmte niet nuttig gebruikt wordt. Een moderne elektriciteitscentrale heeft een elektrisch rendement van 58%, een grote warmtekrachtcentrale van 50% en een HRe-ketel voor kleinverbruikers van 25%. Bij deze installaties komt dus respectievelijk 42%, 50% en 75% van de verbrandingsenergie als warmte vrij. De conclusie is dus dat het rendement van de HRe-ketel bedroevend laag is als je er alleen elektriciteit mee maakt.

De energiebelasting op elektriciteit is op dit moment ongeveer zes keer zo hoog als op aardgas. Hierdoor is het voor huishoudens die een HRe-ketel aanschaffen financieel voordelig om ook buiten het stookseizoen de ketel te laten draaien om stroom op te wekken, ook al gebeurt dat met het dramatisch lage rendement van 25%. De opgewekte warmte gebruik je dan om via het open dakraam de dampkring verder op te warmen.

Dit pervers effect wordt louter veroorzaakt door de merkwaardige tariefstelling van de energiebelasting. Die moet dus worden aangepast, zodat zuinig gebruik wordt beloond en verspilling afgestraft. De SP heeft al eens voorgesteld om bij de energiebelasting twee schijven in te voeren: een lager tarief dan nu voor het gebruik onder het landelijk gemiddelde en een hoger tarief voor het extra verbruik daarboven. Dat pakt ècht gunstig uit voor huishoudens die aan energiebesparing doen.

Ik heb inmiddels via schriftelijke vragen aan minister Cramer en staatssecretaris De Jager aangedrongen op een herziening van de energiebelasting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: