Hoe veroveren we onze woningcorporaties weer terug

Dat is wat mij betreft een betere titel voor het debat dat vandaag gevoerd wordt over de maatschappelijke verankering van de woningcorporaties, in plaats van het technocratische “arrangement overheid-woningcorporaties”. Corporaties moeten weer een instrument van en voor de huurders worden!

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn: vh-20090701-ao-verankering-corporaties

UPDATE 1 juli 18:15
Mijn inbreng bij het debat zorgde voor grote woede bij Minister Van der Laan. Die woede ontstond na mijn stelling dat de minister met zijn voorstellen op het gebied van landelijke toelating en fusies van corporaties “… een zeer liberale koers vaart.” Ik had de indruk dat hij aan vakantie toe is (ik ook trouwens).

Opmerkelijk genoeg draaide de minister met zijn inhoudelijke reactie op deze twee punten wel een flink stuk mijn kant op. Hij is bereid om bij het niet waarmaken van de beloofde meerwaarde van een fusie vervolgacties mogelijk te maken, inclusief de ultieme remedie: ontbinding van de fusie. En voor wat betreft de landelijke toelating zegt hij ook zeer veel belang te hechten aan een lokale binding van de corporatie, dus niet zo maar te gaan strooien met landelijke toelatingen (daarna mag een corporatie zijn werkgebied uitbreiden tot heel Nederland). Helemaal duidelijk is de positie van de minister echter niet, want in geval van de overname van in de problemen geraakte corporaties wil de minister ook coulant zijn.

Een interessante ontwikkeling is dat CDA en PvdA gepleit hebben voor twee door en vanuit de huurders benoemde leden van de Raad van Commissarissen. De SP pleit al heel lang voor vergroting van het aandeel huurders in de RvC en de benoeming/verkiezing van de helft + 1 leden van de RvC door de huurders. Dat gaat dus de goede kant op.

Eind dit jaar komt de minister met een wetsvoorstel tot wijziging van de Woningwet, waarin de uitwerking van zijn plannen verwerkt is. Op dat moment hebben we de gelegenheid om nog de puntjes op de i te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: