Westerpark: aanschrijven voor energiebesparing

Het julinummer van Nul20 besteedt onder de kop Stadsdeel eist woningisolatie aandacht aan de nieuwe strategie van de Amsterdamse stadsdeelbestuurder Steenwinkel (PvdA) om investeringen in energiebesparing af te dwingen bij eigen-woningbezitters. Hij maakt gebruik van de aanschrijving op grond van de Woningwet. Ik vind dat niet zo wijs.

frederikhendrikstraat
De bewoners van de Amsterdamse Frederik Hendrikbuurt moeten van de gemeente hun huis isoleren

Het aanschrijvings-instrument is oorspronkelijk bedoeld voor het aanpakken van ernstig achterstallig onderhoud, waardoor de veilgheid van de gebruikers van een gebouw in gevaar komt dan wel het aanzien in ernstige mate wordt aangetast. In 2007 zijn de mogelijkheden voor de aanschrijving wat verruimd.

De aanschrijvingsactie is onderdeel van een breder verbeterplan van de Frederik Hendrikbuurt. Natuurlijk is het goed als een (deel)gemeente aktief werkt aan het terugdringen van het energiegebruik, maar de vraag is of Steenwinkel dat doel met deze actie bereikt. De aangeschreven bewoners hebben al aangekondigd de aanschrijving tot in hoogste instantie aan te vechten en ik denk dat ze een aardige kans maken om hun beroep te winnen.

Volgens mij zou het beter zijn als het voor eigenaar-bewoners eenvoudiger gemaakt wordt om gezamelijk een energiebesparingsplan uit te voeren. Het grootste deel van de Nederlandse woningen is gebouwd in complexen van 50-500 woningen. Veel energiebesparingsmaatregelen worden veel goedkoper als je ze gezamelijk uitvoert. Daarnaast wordt de overlast minder, omdat bij een collectieve aanpak snellere uitvoeringsmethoden mogelijk zijn. Ik pleit er daarom voor dat er een subsidieregeling komt voor het maken van energiebeparingsplannen via verenigingen van eigenaren (ook in de laagbouw). Die subsidieregeling hoeft niet veel geld te kosten, terwijl het kostenvoordeel voor de eigenaar kan oplopen tot 30%.

UPDATE februari 2023

Die subsidie op een energiebesparingsplan voor een Vereniging van Eigenaren is er gekomen! Per januari 2023 heet hij de Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaren  (SVVE), deze vervangt een voorganger SEEH. Je kan een bijdrage krijgen voor een energieadvies, energiebesparende maatregelen en oplaadpuntenadvies.

Subsidieregelingen veranderen regelmatig. Een actueel overzicht kan je vinden op de energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: