Ymere houdt beloningen geheim

ymere Gisteren publiceerde Ymere haar jaarverslag over 2008. Ymere is de grootste woningcorporatie van het land en beheert ruim 82.500 woningen, winkels en bedrijfsruimten in het noordelijke deel van de Randstad. Menno Tamminga van het NRC merkt op dat Ymere in haar verslag de vergoedingen aan individuele bestuurders niet volledig openbaar maakt. Kan dat zomaar?

Ja dus. Op dit moment hebben corporaties een publicatieplicht voor de bezoldiging van hun raad van bestuur en de raad van commissarissen. Maar die verplichting is op verschillende manieren ingeperkt.
Allereerst hoeven ze niet te publiceren als de raad van bestuur uit slechts één persoon bestaat, omdat de gegevens dan direct tot de betreffende persoon te herleiden is. Om dezelfde reden hoeft bij een RvB van meerdere leden slechts het totaalbedrag gepubliceerd te worden.

Veel corporaties publiceren toch alle gegevens per persoon, maar Ymere doet dat niet. Lang zullen ze zich overigens niet meer kunnen drukken: minister Hirsch Ballin bereidt op dit moment een wetsvoorstel voor om de salarissen in de semipublieke sector aan banden te leggen, en daarbij wordt ook een integrale publicatieplicht vastgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: