Kans op huurtoeslag studentenkamers gegroeid

wooncontainersMinister Van der Laan laat vóór december 2009 onderzoek doen naar de woningbehoefte onder studenten en de baten en lasten van de invoering van huurtoeslag voor onzelfstandige wooneenheden voor studenten. De minister gaat ook nog eens kijken naar een landelijk vergunningstelsel voor kamerbemiddelaars via Internet. Voorrang aan een specifieke groep studenten bij de woningtoewijzing mag alleen maar in zeer specifieke situaties, bv. bij een complex op de campus van een hogeschool of universiteit. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het debat over studentenhuisvesting van afgelopen dinsdagavond.

PvdA en CDA hadden voor het debat aangekondigd dat ze willen dat er huurtoeslag wordt ingevoerd voor (onzelfstandige) studentenkamers. Op dit moment kan je alleen huurtoeslag krijgen in een zelfstandige studenteneenheid. Dat is een mini-appartement met een eigen keukentje en badkamer/toilet. Door deze voorzieningen is een studenteneenheid veel duurder dan een studentenkamer. Toch bouwen de studentencorporaties de laatste jaren nog vrijwel uitsluitend zelfstandige eenheden, vanwege de mogelijkheid op huurtoeslag. KENCES, de landelijke vereniging van studentencorporaties, heeft recent nog eens berekend dat door de invoering van huurtoeslag op onzelfstandige studentenkamers veel meer studenten aan woonruimte geholpen kunnen worden, zonder dat dit veel extra subsidie kost. Een studentenkamer is namelijk veel goedkoper dan een zelfstandige eenheid, waardoor er ook minder huurtoeslag betaald hoeft te worden.

Ik ben het helemaal met KENCES eens. Enkele jaren terug is al eens door Ineke van Gent (GL) geprobeerd om dit plan in een initiatiefwetsvoorstel te gieten, maar toen haakten CDA en VVD af toen de minister beweerde dat het allemaal veel duurder zou uitpakken. Hopelijk gaat dat niet nog een keer gebeuren!

Lees hier mijn volledige inbreng bijn het debat: vh-20090602-ao-studentenhuisvesting

zie verder: dossier studentenhuisvesting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: