Veel losse eindjes in energiebeleid Van der Hoeven

sharongesthuizenDe commissie Economische Zaken sprak dinsdag met minister Van der Hoeven over een groot aantal energieonderwerpen. Omdat dit debat samenviel met het debat over de woningcorporaties heeft Sharon Gesthuizen het van me overgenomen.

De energiesector zit behoorlijk complex in elkaar en dat geldt ook voor het overheidsbeleid op dit terrein. Voorstellen zijn lang niet altijd wat ze op het eerste gezicht lijken, zie bijvoorbeeld de discussie over de slimme meters.

Dinsdag kwam een scala van onderwerpen voorbij. De Europese Unie zal waarschijnlijk afzien van de verplichting voor lidstaten om hun energiebedrijven te splitsen in netbedrijven en productie- en leveringsbedrijven (PLB’s). Maar Nederland heeft dat als braafste jongetje al wel gedaan, dus dreigen de gesplitste bedrijven Essent en NUON verkocht te worden aan de ongesplitste bedrijven RWE en Vattenfall. Wat ons betreft staat dat haaks op de voorwaarde van een gelijk speelveld, dus moet Van der Hoeven eventuele verkoopbesluiten van gemeenten en provincies vernietigen. Helaas vertoont de ruggengraat van PvdA en CDA op dit punt verwekingsverschijnselen.

Door hardnekkig volhouden van de SP is de overgangsregeling van het capaciteitstarief (waar wij overigens tegen waren) verbeterd, maar we zijn nog niet tevreden. Belangrijkste punt is dat de SP wil dat alle afnemers die geconfonteerd worden met een hoger aansluittarief gebruik kunnen maken van een gratis advies om hun aansluitwaarde te verlagen. In veel gevallen is dat met betrekkelijk geringe middelen mogelijk. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

De overdracht van hoogspanningsnetten door de regionale netbeheerders aan Tennet heeft het onderzoekscentrum HFML van de universiteit Nijmegen in de problemen gebracht. Van der Hoeven zoekt naar een oplossing maar schiet daarbij niet op.

Lees hier onze volledige inbreng: ez-20090407-ao-energie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: