Legionella in woningen snel groeiend probleem

Legionella in woningen rukt op: steeds vaker liggen waterleidingen en verwarmingsleidingen ingestort in dezelfde dekvloer. Kruisende leidingen zorgen voor “hotspots”: broeinesten van legionella. Ook de toepassing van kunststof waterleidingen en vloerverwarming zorgen voor extra risico’s, zeker in combinatie met een onzorgvuldig ontwerp en een slechte controle tijdens de bouw. Dat zijn zorgwekkende conclusies, gepresenteerd op het TVVL-congres over Legionella, dat vandaag in Nijmegen gehouden werd.

leidingendekvloer
kruisende water- en cv-leidingen in dekvloeren zijn een bron van legionella-hotspots

Op het congres werd de nieuwe ISSO/SBR-publicatie 811-2010 Hotspotvrij ontwerpen, bouwen en installeren toegelicht door een van de auteurs. Een grote probleemveroorzaker blijkt -zonder dat hij het in de gaten heeft- de architect. Veel plattegrondontwerpen zitten zodanig in elkaar dat bij de uitwerking van het leidingbeloop hotspots onvermijdelijk zijn. Dat zou gemakkelijk voorkomen kunnen worden als architecten de plekken op een verdieping waar drinkwater getapt worden groeperen in zones, waardoor je de verwarmingsleidingen erom heen kan leggen.

Bij het debat over de aanpak van legionella heb ik drie SP-voorstellen toegelicht:
– wij willen dat ook bij woningen er steekproefgewijs controles gehouden worden op de kwaliteit van de woninginstallatie; bij de zwakke broeders dient vervolgens de controlefrequentie omhoog te gaan;
– gemeenten moeten weer serieus werk maken van het controleren van installatietekeningen, voordat de bouwvergunning wordt afgegeven;
– er moet zo snel mogelijk een wettelijke periodieke APK komen voor de installaties (gas, elektriciteit, water, ventilatie) in bestaande woningen: eens in de vier jaar worden deze installaties nagelopen op de belangrijkste veiligheidsaspecten.
Ik kreeg vanuit de zaal -gevuld met praktijkmensen uit de bouw- en installatiewereld- positieve reacties op mijn voorstellen. Dat is een steun in de rug bij het overtuigen van andere fracties van het nut van goede regels en handhaving op dit terrein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: