Kleine windmolen rendabeler dan internetrekening Postbank

In augustus schreef ik over de testopstelling van kleine windmolens in Zeeland. Onlangs werden de meetresultaten over de eerste zeven maanden bekend gemaakt. De beste kleine windmolen heeft een financieel rendement dat hoger is dan de rente op mijn internetspaarrekening bij de Postbank. Dat valt me zeker niet tegen.

een gelukkige Skystream eigenaar

Op het testveld staan 11 kleine windmolens opgesteld met een masthoogte van 15 meter en een all-in aanschafprijs tussen €4.300 en €39.200. De “beste koop” lijkt voorlopig de Skystream te zijn, die voor een aanschafprijs van €10.700 geëxtrapoleerd op jaarbasis zo’n 1.600kWh produceert. Tegen de huidige elektriciteitsprijs voor kleinverbruikers van €0,23 is dat een opbrengst van €370/jaar. Als ik daar €50 van aftrek voor onderhoud, houd ik een rendement op mijn investering over van 3%. Mijn Postbankrekening betaalt maar 2,5% rente uit, dus dat is zeker niet slecht. De nummer 2 op de ranglijst Montana kost €18.500, maar levert ook anderhalve keer meer stroom op. Een andere conclusie na een half jaar meten is dat de verschillen in opbrengst en financieel rendement tussen de onderzochte molens enorm zijn.

De 23 eurocent waarmee ik gerekend heb is de huidige prijs voor kleinverbruikers. Als de molen 15 jaar meegaat en de elektriciteitsprijs stijgt in die periode twee keer zo hard als de inflatie -dat lijkt me geen slechte schatting- stijgt het gemiddelde rendement over de levensduur tot ruim vier procent. Bill Gates lacht erom, maar voor een particulier is dat best het overwegen waard.


de Montana heeft de hoogste opbrengst

Er vallen nog wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij de resultaten.
Allereerst waait het niet overal even hard: direct aan de kust is de gemiddelde windsnelheid 5,5m/s, in Limburg gemiddeld 2,3m/s. Bij de testopstelling bedroeg de gemiddelde windsnelheid in de meetperiode 3,5m/s.
Ook staat de testopstelling in het buitengebied. In een woonwijk ligt de windsnelheid lager dan in het vrije veld.
Verder zijn mijn schattingen van €50 onderhoudskosten per jaar en een levensduur van 15 jaar twee slagen in de lucht. De praktijk zal nog moeten uitwijzen wat realistische aannamen zijn.
Een laatste aandachtspunt is de inpassing van de molens in stedelijk gebied. Alleen als de molens geen hinderlijk geluid of reflecties veroorzaken zal het een haalbare kaart zijn om kleine molens in een woonwijk op te stellen. Het zou goed zijn als de Zeeuwse proef met dit aspect wordt uitgebreid.

UPDATE december 2021: mijn inschatting in 2007 van de stijging van de elektriciteitsprijzen -ik dacht toen 2x de inflatie- zat er tot september 2021 ver naast. Op het moment van deze update zijn de elektriciteitsprijzen in de slipstream van de gasprijzen geëxplodeerd tot een niveau ver boven 2x inflatie over de periode 2008-2021. Waarschijnlijk gaan de prijzen wel weer wat zakken in de komende maanden. Dat illustreert dat niets zo moeilijk te voorspellen is als de toekomst…  Het eindverslag over de testopstelling in Schoondijke (2012) vind je hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: